В петък и събота Ловеч ще е домакин на 12-ото издание на „Бардфест Ловеч”, който ще се проведе в Ловчанско читалище „Наука-1870”. Участват 27 поети с китари, 24 от България, един от Русия и двама от Англия. Организатори са община Ловеч и читалището. Фестивалът няма конкурсен характер, наградният фонд е израз на признание на творческите изяви на изпълнителите и мотивация за по-доброто им представяне.

Тази година голямата награда – статуетка, дело на Красимир Ангелов – Макраса, ще връчи община Ловеч. Награди ще има и от Съюза на българските писатели, творчески клуб „Висоцки” – Ловеч, вестник „Моята вяра”, Ротари клуб – Ловеч, за най-млад изпълнител или дебют отличие ще даде Виенски салон „Белведере” – Ловеч.

От 2001 г. досега пред публика в Ловеч са изпели най-новите си песни над 450 бардове. Наградата на община Ловеч са получили 10 творци – Митко Динев, Тодор Янкулов, Маргарита Друмева, Славимир Генчев, Гриша Трифонов, Владимир Стоянов, Георги Климов, Красимир Йорданов, Татяна Йотова, Иван Ненков. Възникнал неслучайно, бардфестът в Ловеч се превърна в традиция, която доказа мотото си „Събрахме се за цял живот”. Проявата е включена в националния културен календар на страната.

Официалното откриване на фестивала тази година е в петък, 31 август, от 17.30 ч., след което започва първата фестивална част. В 19.30 ч. започва концертът на дуо Лили Друмева и Николай Николов от София (в голямата зала на читалището). На следващия ден – събота, 1 септември, за 16 ч. е предвидено представяне на нови книги, CD и автори с водещ Милен Тотев (в камерната зала). Втората фестивална част е с начало 18 ч., а награждаването и закриването на фестивала – в 19.30 ч. След това – от 20 ч., на сцена на открито пред читалището концерт ще изнесе бардгрупа от София с ръководител Маргарита Друмева.

„Бардфест Ловеч 2012” се провежда под патронажа на кмета на община Ловеч Минчо Казанджиев.