Пет деца от СОУ „Васил Левски“ прекараха интересна и ползотворна седмица в Международния образователен лагер в космическия център на НАСА в Измир. Това са Валентин Иванов, Иван Камачаров, Антон Иванов, Велислава Цанкова и Яна Цекова. Те имаха възможност да изпробват космически стимулатори, да работя в модерни лаборатории, да наблюдават космоса от обсерватория.
Това не е първото обучение в космическия център на НАСА на ученици от СОУ „Васил Левски“. Тази година бе трета подред, в която троянски деца имаха възможност да участват в международния космически проект по програма „Млади лидери в науката“, след като успешно се представиха в конкурс за написване на есе на национално ниво.
Времето, предвидено обучение в Центъра на НАСА, бе от 4-ти до 11-ти август. Децата, заедно със свои връстници от Йордания, Италия, Казахстан, Полша, конструираха балони и ракети, симулираха участие в различни мисии в космическото пространство, наблюдаваха и изучаваха звездното небе.
Ръководител на групата от Троян бе Таня Лингорска – преподавател по английски език в СОУ „Васил Левски“. Тя сподели, че най-голямата полза за децата от участието в международния лагер е възможността от една страна да се учат да работят в екип, а от друга да постигат самостоятелност, както и това, че са упражнили общуването на чужд език в реална среда.
Освен заниманията, свързани с астрономията, в лагерната програма по традиция бе предвидена и културната проява „Нощ на народите“. В нея децата от различните държави представиха своите страни. Българчетата участваха в „Нощта на народите“, като показаха мултимедийна презентация и представиха пиеса „Между марсианците и земляните“.

Ралица Бенчева-
Вътрешно-училищни медии и PR,
СОУ „Васил Левски“,
гр. Троян