По предложение на общинския съветник Милко Недялков общинският съвет реши да възложи на кмета на община Ловеч да предложи на фирмата концесионер „А. С. А. България” ЕООД, изпълняваща договор за предоставяне на концесия за дейност „Сметосъбиране и сметоизвозване на битови отпадъци на територията на град Ловеч”, промяна на договора.

Срокът на договора по т. 2.1 (15 години – б. а.) да бъде съкратен в последните три години преди неговото изтичане, ако с решение на общинския съвет община Ловеч предприеме действия за откриване на нова законосъобразна процедура за извършване на дейността по сметосъбиране и сметоизвозване на битови отпадъци на територията на град Ловеч (ново съдържание на точка 2.3 на чл. 2). Отпадане на чл. 19 от концесионния договор, според който в случай че концедентът (община Ловеч – б. а.) не изпълни задълженията си по настоящия договор, като предостави правото за извършване на дейността на трето лице или препятства извършването й, той дължи обезщетение в размер на петгодишното възнаграждение. Създаване на нова точка в чл. 21 от договора (прекратяване на договора за концесия – б. а.), според който договорът се прекратява при завършване на процедурата по точка 2.3.

Това са промените в концесионния договор, които общинският съвет възложи на кмета да предложи на „А. С. А.”.

Решението бе прието с вота на 21 от общо 22-ма гласували общински съветници, един се въздържа. Вносителят Недялков обяви, че с тази промяна се развързват ръцете на общината да започне нова процедура за извършване на дейността по сметосъбиране и сметоизвозване в града и в момента, в който вече е намерила формата, да може да извърши плавно прехода. Това може да стане, без да се пречи на изпълнението на договора в последните три години, още повече че изисква старателна подготовка.

Общината ще предприеме действия за нова процедура по сметосъбирането предвид изтичащия договор (сключен е през 1999 г. – б. а.), ще се съобразим с решението на общинския съвет и ще предложим това на концесионера, заяви кметът Минчо Казанджиев.

Преди това съветниците гласуваха годишния доклад за изпълнение на концесионния договор. С 13 гласа „за”, 3 „против” и 10 „въздържали се” те не го приеха. По време на дебатите стана ясно, че съветниците всъщност са очаквали анализ на сметосъбирането и сметоизвозването, но са възложили с предишно решение на кмета да изготви годишен доклад, касаещ задълженията на концесионера по договора и тяхното изпълнение.