С изложба на Дневния център за деца и възрастни с увреждания започнаха Варошлийските вечери в Ловеч вчера. Тя е организирана от сдружение „Закрила” с председател Мария Недялкова и е позиционирана в Изложбената зала на Регионалния исторически музей.
На откриването, на което присъства и зам.-кметът на Ловеч Пламен Петков, Недялкова представи всички деца и техните помощници, социални педагози, представили се с ръчно изработени аксесоари, керамика, картини, торбички, шалове, обици. Всеки от посетителите имаше възможност да закупи артикул, парите ще бъдат използвани за набавяне на материали, необходими за ежедневните занимания на хората с увреждания.
Педагозите и децата от дневния център почерпиха всички присъстващи с ръчно направени захаринки и чудесна пита със шарена сол.
Сдружение „Закрила” се включва за първа година в инициативата. Мисията му е да работи за постигане на достоен и независим живот на лицата с интелектуални и физически затруднения и техните семейства.
Варошлийски вечери са част от международната инициатива за опазване на европейското културно наследство. Провеждат се за четвърта поредна година в последната седмица на септември и са залегнали в културния календар на община Ловеч и Регионалния исторически музей и на Министерството на културата. В продължение на пет дни – от 25 до 29 септември, десет организации са подготвили разнообразна програма за всички граждани и гости на града. Целта е да се покаже дейността на всички институции, работещи за издирването, опазването, съхранението и предаването на традициите и историческите ценности.
Днес в рамките на проявата ще се проведе импровизирана работилница „Екокилим – втори шанс” в двора на сдружение „Екомисия 21 век” (17 ч.). Ще бъде изплетен килим от стари и непотребни парцалчета.
Община Ловеч