„Кражбите на електроенергия ощетяват не само нашата компания, но и нашите клиенти, акционери и държавата. Ние сме обявили безкомпромисна война на подобно неморално поведение, което накърнява обществения интерес и в тази борба разчитаме на активното сътрудничество и професионализма на органите на МВР”, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България във връзка с ареста на трима настоящи и един бивш служител на ЧЕЗ.

На четиримата са повдигнати обвинения и са задържани за 72 часа.

„Услугата, която ние предоставяме, изисква работещите в системата да бъдат истински професионалисти и да се ръководят от утвърдените морални и етични норми на компанията. До този момент сме наказвали и санкционирали нарушителите съгласно Кодекса на труда и законодателството. При последния случай, обаче, именно сериозното нарушаване на обществения интерес, ни накара да се обърнем към ръководството на МВР. Ние им оказахме пълно съдействие. Обнадеждени сме, че нашите усилия доведоха до ефективни действия и мога да Ви уверя, че що се отнася до нас, ние ще продължим да сме непримирими към подобни деяния“, каза още Петър Докладал.

В началото на годината дружеството уволни двама свои служители, които бяха задържани по обвинение в измама, а няколко месеца по-късно разкри телефонна линия и имейл, на които да се подават сигнали за съмнения за корупционни практики от страна на представители на компанията. Телефонът за корупция е 0800 19 129, разговорите са безплатни. Сигнали могат да бъдат подавани и по имейл на адрес antikorupcia@cez.bg.

Кражбите на електроенергия намаляват качеството на електрозахранването и влошават експлоатационните характеристики на електрическата мрежа. Това излага на опасност сигурността на доставките, причинява неудобства на домакинства и фирми и в някои случаи дори може да застраши живота на гражданите.