С решение на Европейската комисия днешният ден, 25 юли, е обявен за Четвърти европейски ден за пътна безопасност. Основната тема е „Активно участие на младежите в безопасността по пътищата”. По този повод в Ловеч се провежда съвместна акция на БЧК, РЗИ и доброволци от Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев” и сдружение „Ловеч днес” със съдействието на Областен управител и Сектор „Пътна полиция|”. В следобедните часове на шофьорите влизащи и излизащи от града ще получават инструкции как да пътуват безопасно, а малчуганите в колите ще се сдобият с подарък.
Целта на инициативите, които се провеждат в цялата страна, е да се повиши чувствителността и отговорността на младите хора към безопасността на движението. Да се създадат подходящи условия младежите да участват активно в промяна, както на нагласите, така и в организирането и провеждането на конкретни мероприятия за подобряване на пътната безопасност на национално и регионално ниво.
Пътнотранспортните произшествия са една от главните причини за високата смъртност сред младежите от 15 до 24 години. Ежегодно на територията на Европейския съюз около 6000 млади хора губят живота си, а повече от 60 000 получават сериозни наранявания.
В нашата страна през 2011 г. от пътнотранспортни произшествия са загинали 120 младежи и са били ранени 1895. Загиват млади хора в началото на своя съзнателен живот, безсмислено, без идея, в резултат на празноти в обучението, подценяване на опасностите по пътя и голямата обществена търпимост към нарушенията, предизвикващи тежки пътнотранспортни произшествия.
Изключително важно е да се обединят усилията на родителите, семействата, училищата и университетите, общините, държавните институции, неправителствените и браншовите организации, бизнеса и медиите за подобряване на безопасността по пътищата.