Област Ловеч изпреварва по среден успех след 7 клас големи области като Бургас, Русе и Стара Загора със среден резултат 17.88 т. След нас са още областите Ямбол, София-област, Видин, Пазарджик, Велико Търново, Враца, Шумен, Монтана, Силистра, Хасково, Сливен, Плевен, Търговище, Добрич, Разград, както и училищата ни в чужбина. С по-висок от нашия среден успех са Кюстендил, Кърджали, Пловдив, Варна, Габрово, Смолян, София и Благоевград. Най-високият среден успех е показан в Перник – 27.81 т., а най-слабо са се представили училищата ни извън страната с резултат 11.44 т.
Средният успех след 7 клас за всички училища е 17.46 т., като област Ловеч в класацията е на 10-то място.
Най-висок успех в областта сме показали по математика – 31.51 т. , като това ни подрежда на 7-мо място. По български език и литература с 30.18 т. сме с 9-ти резултат в страната.
20.60 т. среден успех са дали учениците ни по чужд език, което ни реди в челната тройка. На четвърто място в България сме по география и икономика с резултат 11.14 т.10.3 т. и 10.28 т. са постигнатите ни резултати съответно по история и цивилизация и биология и здравно образование, като по първия предмет сме 4-ти, а по втория 11-ти.
На 6-то и 7-мо място сме съответно по химия и опазване на околната среда с резултат от изпитите 9.94 т. и по физика и астрономия – 8.35 т., което е и предметът с най-нисък среден успех. Важно е да се отбележи, че скалата за оценяване по отделните предмети е различна.
Броят на учениците в 7 клас в областта е 1156.
С тези данни началникът на Регионалния инспекторат по образование Райко Райков запозна областния управител Ваня Събчева.