Випуск 72 завърши с общ успех от дипломите за срдно образование Мн.добър 5.14, а от държавните зрелостни изптити – Мн.добър 5.22. За сравнение – миналата година успехът от матурите бе 5.01, което бележи недвусмислено по-добро постижение на зрелостиниците.
По класове резултатът е следният:
Успех от дипломите държавни зрелостни изптити
ХII а (27 ученици)–Отличен 5.63 Отличен 5.68
ХII б (26 ученици)- Мн.добър 5.35 Мн.добър 5.26
ХII в (23 ученици) – Мн.добър 4.70 Мн.добър 4.80
ХII г (21 ученици) – Мн.добър 4.88 Мн.добър 5.13
Успехът Мн.доб. 5.22 е най-високият за училището досега, от последните 5 години , в които се провеждат държавните зрелостни изптити.
«С този резултат училището за поредна година се нарежда на второ място в Ловешка област след Езиковата гимназия в Ловеч, чийто резултат е 5.33. Да не забравяме обаче, че в езиковата гимназия се обучават само ученици, които се приемат след конкурсен изпит, а в нашия завършващ випуск – само 1 паралелка (хуманитарната) е с такъв прием», каза дирекотрът на СОУ «Васил Левски» Розалина Русенова и добави, че радващо още е и това, че след всяка година дистанцията между резултатите на троянското училище и езиковата гимназия в Ловеч видимо се скъсява.
От всички 194 оценки по двата държавни зрелостни изпита 91 от оценките в СОУ «Васил Левски» са отлични, (т.е. 47%), в т.ч. има шест пълни шестици, нямама нито една слаба оценка, а средните са само три.
На държавния зрелостен изпит по български език и литература, на който се явяват всички зрелостници, резултатът е Мн.добър 5.03, като постижението на Хуманитарната паралелка е Отличен 5.53. «Заслугата за този резултат безспорно е не само на сериозното и отговорно отношение на зрелостниците, но и на техния преподавател по български език и литература и Радостка Петкова, която положи не малко усилия за тяхната подготовка», оцени Розалина Русенова. Тя даде информация и за втория задължителен държавен зрелостен изпит – този по математика. Постигнатият успех е Отличен 5.86. Оценката е завоювана от 17 зрелостници от 12 А, Б и Г клас, които са се явили на него, като резултатът на 11-те зрелостници от природоматема-тическата паралелка е Отлличен 5.89 – най-високият досега резултат в училището от държавен зрелостен изпит по математика, като заслугата тук безспорно е и на техния преподавател и кл.р-л на 12б–Магдалена Димова, която също положи не малко усилия за тяхната подготовка. Пълната шестица по математика е на Георги Добрев от 12а клас, като трябва да се отбележи, че в област Ловеч има само още 1 пълна шестица по математика.
Следващият отличен резултат 5,67 е от втория държавен зрелостен изпит за училището по английски език, където се явиха също 17 зрелостници от 12 А, Б и В клас. Най-голямата заслуга безспорно има Тинка Бойнова, която е преподавател на хуманитарната паралелка през всичките 5 год. на обучение. 3-те пълните шестици по АЕ са на Калина Станчева, Карина Лазарова и Сашка Христова. Радващ е и отличният резултат 5,87 по английски език на учениците от 12 Б клас и мн.добрият на 12 В, като заслугата тук е на учителя им по английски език Снежана Мичева.
Отлични за училището са и резултатите от държавния зрелостен изпит по биология (5.69). Предметът се преподава от Гълъбина Говедарова и Людмил Урчев и по Химия – (5.53) – с преподавател пенсиониралата се вече Надка Троанска.
Резултатът от изпита по География е Мн .добър 5.22. По този втори задължителен за държавен зрелостен изпит предмет се явяват традиционно най-много зрелостници – 49 (т.е.5 0% от всички зрелостници), 20 от тях получиха отлични оценки, като единствената пълна шестица по география за област Ловеч е на Тони Жеков от 12 б клас от СОУ «Васил Левски» – Троян. Подготвката на зрелостниците тази година бе поверена на учителя Ивайло Йорданов, кл.р-л на 12 г клас – профилирана паралелка «Туризъм»
На държавен изпит за придобиване на 3-та ПКС се явиха 21 зрелостници от професионалната паралелка «Организация на хотелиерството» , като 16 положиха успешно изпита и ще получат Свидетелство за проф.квалификация с общ резултат Добър 4,20. Освен това 22 получиха Удостоверение за професионално обучение за «Готвач» и 21 – за «Сервитьор».

Ралица Бенчева-
Вътрешно-училищни медии и PR,
СОУ „Васил Левски“,
гр. Троян