На церемония в Брюксел регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал връчи голямата награда от 1000 евро на националния победител в европейското състезание за пестене на енергия в домакинствата „Климатична купа за граждани на Европа”. Отличието получи Силвия Недялкова от гр. Сапарева баня, която постигна най-голям процент спестена електрическа и топлинна енергия – 40,75%. Наградата и пътуването за победителя до Брюксел бяха осигурени от ЧЕЗ Електро България.

„Когато използваме енергията разумно, ние помагаме за опазването на природата и намаляваме личните си разходи. От това печели и околната среда и бъдещите поколения. Устойчивото развитие е сред приоритетите на ЧЕЗ и ние ще продължим да подкрепяме всякакви инициативи, които създават отговорно отношение към използването на електроенергия и познания за постигане на енергийно ефективно ежедневие”, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

„Изключително съм щастлива, че спечелих тази награда – за мен тя е доказателство, че всеки може да даде своя принос към опазването на природата. “ Благодаря на ЧЕЗ и лично на господин Докладал за наградата и възможността да участвам в тази чудесна инициатива.“, каза победителката Силвия Недялкова.

Състезанието „Климатична купа за граждани на Европа” продължи една година и приключи на 15 май 2012 г. То имаше за цел да стимулира прилагането на енергоспестяващи мерки в домакинствата в 10 европейски страни. В надпреварата се включиха 1006 български домакинства, които активираха свой личен акаунт на интернет страницата на проекта. Те представиха фактури за период от 4 или повече месеца назад, за да докажат спестената от тях енергия.

България е една от трите страни, в която състезанието достигна до повече домакинства от предвиденото като цел и завърши на четвърто място в международната класация, изпреварвайки държави като Германия, Великобритания и Италия. Значителен принос за този успех имаха и над 150 служители на ЧЕЗ, които се присъединиха към инициативата.

Компаниите от групата на ЧЕЗ в България са изготвили и провеждат дългосрочна стратегия за енергийна ефективност. ЧЕЗ активно си сътрудничи с местните власти за постигане на устойчиво енергийно планиране и участва в няколко кампании за енергийна ефективност.