На заседанието си вчера общинският съвет прие измененията и допълненията в Наредбата за кварталите съвети. Предложението за това е на кмета на община Ловеч Минчо Казанджиев и е във връзка с промените в законодателството, налагащи осъвременяване и актуализация на нормите на наредбата. Според приетите вчера промени инициативата за провеждане на квартално събрание за учредяване на квартален съвет е на група граждани, не по-малко от 5 човека, като границите на кварталите в гр. Ловеч се утвърждават с решение на общинския съвет. Датата, мястото и часът на събранието трябва да бъдат обявени със съдействието на общинската администрация на таблото за обяви в общината, по общинското радио, на сайта на общината и в един местен вестник. Идеята е да се проведе широка информационна кампания, за да достигне това до максимален брой граждани. Инициативата за свикване на кварталното събрание е на кварталния съвет, на кмета на общината, на общински съветник, на най-малко 10 управители/председатели на управителни съвети на етажна собственост или 20 граждани с постоянен или настоящ адрес на територията на квартала, изразили волята си в надлежна подписка, обявена в квартала, на таблото за обяви в общината и публикувана на сайта на общината 7 дни преди датата на провеждане.
В кварталното събрание участват управители/председатели на управителни съвети на етажна собственост, сдружения на собствениците и други граждани, живеещи с постоянен или настоящ адрес в квартала. В кварталните събрания може да участват и директори на училища, ръководители на държавни учреждения, еднолични търговци и управители на търговски дружества, представители на неправителствени организации и други общественици, развиващи дейност на територията на квартала. Кварталното събрание приема решение за учредяване и избира състав на кварталния съвет. Ако в посочения за начало на събранието час не са се явили най-малко 50 души, то се провежда след един час с не по-малко от 25 души.
Кварталният съвет е в състав от 5 до 11 души и се избира за срок от 4 години с мнозинство повече от половината от присъстващите на кварталното събрание. Кварталният съвет избира от състава си председателя и определя структурата си.
Новост в наредбата е, че членовете на регистрираните квартални съвети или упълномощени от тях лица имат право да участват за сметка на общината в обучения, както и да бъдат командировани във връзка с проучване на добри практики. Обучения на регистрираните квартални съвети и обмяна на опит трябва да организира веднъж годишно и кметът на общината. Пак един път в годината той трябва и да провежда срещи с населението на квартала за отчитане и обсъждане на дейността си.
Ежегодно в бюджета на общината се определят финансови средства за кварталните съвети, които ще се използват за реализиране на инициативи в квартала.
Измененията и допълненията в Наредбата за кварталните съвети бяха приети с 31 гласа „за” и един „въздържал се”, „против” нямаше.
Община Ловеч