Площадка за безопасност при движение по пътищата беше създадена в двора на ДГ „Слънце“ в Павликени. На площадката по БДП ще се упражняват правилата за безопасност на движение, които децата са усвоили в задължителните ситуациите, предвидени по програма за обучение на деца от предучилищна възраст.

На официалното откриване присъстваха кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов, заместник-кметът инж.Албена Петрова, инспектор Йосиф Досев от Пътна полиция, инспектор Детска педагогическа стая Петко Атанасов и художникът Пламен Петров, изпълнил проекта.

„Детска градина „Слънце“ става по-привлекателно място за децата. Целта ни е да възпитаваме у децата поведение на добри пешеходци сега и добри водачи на моторни превозни средства в бъдеще. В различни етапи от живота си ние сме участници в движението – пешеходци, велосипедисти, шофьори и е нужно да бъдем отговорни и внимателни“, каза директорът Грета Георгиева. Тя посочи, че на новата площадка по БДП децата ще изградят навици за правилно движение на пътя до близка до реалната среда. „Обучението по БДП, поднесено от обучените ни педагозите ще бъде по-ефективно и интересно за възпитаниците ни“, допълни директорът. Тя изказа благодарност към Община Павликени за съдействието при асфалтиране на площта, както и към Общински съвет-Павликени, който е одобрил част от нужните средства за площадката, на арх. Цветелин Радев, който подари проектното си предложение, и на художниците Пламен Петров и Габриел Петров за отлично изпълнената работа.

„Много важно е децата от най-ранна възраст да придобиват знания и умения, които ще им помогнат да бъдат безопасни и внимателни участници в движението – като пешеходци, а след време и като водачи на МПС. В днешния свят, където уличното движение става все по-интензивно, тези умения са от изключително значение“, каза кметът инж. Манолов. Той изрази благодарност към директора и колектива на детската градина за инициативността.

Общата сума за изграждане на площадката е 1843 лв. Средствата за оборудване на площадката са от бюджета на детската градина.