По традиция, на 14 октомври – Петковден, троянци и гости на града ще отбележат своя празник, деня покровителката на Троян – Света Петка. Община Троян организира богата празнична програма, посветена на деня на града.

Тържествата на 14 октомври ще започнат в 9.00 ч., със Света Божествена литургия в църквата „Света Параскева – Петка“. В 10.30 ч., на централния площад в Троян, жителите и гостите на града ще се насладят на концерт на „Jazztet – Троян“, а в 11.30 ч. ще се състои Тържествено издигане знамето на град Троян, с приветствие от Кмета на общината – Донка Михайлова и поднасяне на венци и цветя пред паметника на социолога Иван Хаджийски, по повод 117-годишнината от рождението му и 80 години от гибелта му. В 12.00 ч. ще се насладим на Концерт на формация „ГЕОМАРЧАЛО“. Трио „Геомарчало” (Георги Милтиядов – пиано, Чавдар Вълков – цигулка, и Лора Табакова – виолончело) ще се качат на троянската сцена за пръв път. Обещаваме ви да бъде запомнящо се! В 12.30 ч. ще се състои Тържествена сесия на Общински съвет – Троян, в Салон на Община Троян, на която ще бъдат връчени почетните отличия на изявени троянци. Празничното честване ще продължи в 14.30 ч. с демонстрация и открита тренировка по паркур, в градски парк пред Туристически информационен център, а в 17.00 ч. ще се проведе Спортен празник на централния площад. В 19.00 ч. започва празничният концерт на една от най-обичаните български групи – Б.Т.Р., който ще завърши с пиротехнически спектакъл – подарък за всички жители и гости.

Очакваме ви с много настроение на 14 октомври – Ден на Троян!

На 15 октомври, в 14.30 ч., ще се състои дискусия на тема „Има ли съвременна оптимистична теория за българския народ?“, с участието на социолозите Първан Симонов, Светлин Тачев и други от Институт „Иван Хаджийски“ и ученици от клуб „Дебати“ при СУ „Св. Климент Охридски“, както и с други участници от общинските училища. Дискусията ще се проведе в Туристически информационен център, с вход – свободен.