През месец септември, по покана на Посолството на Република България в Черна гора, кметът Михайлова и заместник-кметът Вероника Тодорова ще участват в събития, посветени на откриване на изложба по проект „Музеи и галерии Подгорица“.

Заместник-кметът Тодорова получи специална покана за нейно музикално участие в събитията, посветени на проекта. Визитата е повод и за разговори между кмета на Троян и кмета на община Даниловград за възможностите за бъдещо сътрудничество и установяване на контакти, които биха допринесли за разширяване на туристическия, културен и икономически потенциал на градовете.

До края на годината предстоят още няколко срещи, насочени към подновяване и разширяване на международните контакти, по които Община Троян работи вече повече от 20 години. Първата от които предстои да се случи на Български фестивал на сливата с представители на Община Дойран, Северна Македония. Делегация, водена от Кмета Анго Ангов, ще посети фестивала, като това е повод да се подновят връзки, които бяха установени, но покрай COVID пандемията бяха останали на заден план.

През месец октомври, за празника на град Троян, общинското ръководство очаква представители от Перн ле Фонтен и Виньо на Сена, които ще бъдат в града за отбелязване на Петковден.

Дни след 14 октомври, кметът Михайлова, заедно с инж. Петко Пенков и Доротея Гюрджийска-Иванова ще посетят град Дзингдежен, Китай, за техния Международен керамичен фестивал. Контактите с китайския град започнаха месеци преди COVID-кризата, а през миналия септември 2023 г. в Троян бе подписано намерение за сътрудничество. Последва посещение в Китай на изявени троянски керамици по покана и с финансиране на китайската страна. По време на визитата през октомври ще бъдат договорени посещения на троянски керамици в китайския град в следващите пет години и техни участия в изложби там.

Международните контакти носят своя позитив в няколко посоки – разширяване възможностите за икономическо сътрудничество, осъществяване на съвместни инициативи в сферата на културата и изкуствата, както и дадености да популяризираме Троян като важна дестинация от туристическата карта на България.