На 19.09.2024 г. от 18.00 часа в галерия „Серякова къща” в Троян ще бъде открита юбилейна изложба иконопис и фотография на един от най-добрите троянски иконописци Мирослав Вълев.


Мирослав Вълев е роден на 19.09.1964 г. в гр. Троян. През 1983 г. завършва ССХУПИ – Троян, а с иконопис се занимава от 1988 г. От 1993 е член на Дружеството на троянските художници. За него пътуването е най-висшето състояние на духа. Пътешествал е в Атон, Непал, Катар, Израел, Палестина и цяла Европа. Занимава се още с авиомоделизъм, железопътен моделизъм, филателия, нумизматика, фотография, но на първо място за него са иконите. Понастоящем работи във Военен географски център, гр. Троян и в деня на откриването на изложбата ще навърши 60 години.
Икони на автора се намират в Троянския манастир, Митрополитската църква „Св. Св. Петър и Павел“ – Силистра, Великотърновска и Пловдивска митрополии, църквата „Св. Петка“ в Троян, църквата „Св. Николай Летни“ в с. Гумощник.
Негово дело са иконите за иконостасите в църквата в махала Баба Стана в с. Орешак, с. Искър, Варненско, с. Горно Трапе, Троянско и с. Черни Осъм.
Негови икони има в Гърция, Франция, Германия, Италия, Белгия, Нидерландия, Испания, Англия, Австрия, Швейцария, Чехия, Унгария, САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и ЮАР