Използването на злато като вид инвестиция е практика, датираща почти от зората на цивилизацията. Въпреки дългогодишната репутация на благородния метал, като защитник срещу финансова несигурност и инфлация, мненията по темата продължават да бъдат противоречиви.

Убежденията, останали неразбрани от обществото, са се превърнали в митове, които замъгляват преценката на потенциални инвеститори и търговци. Осъзнаването на истината, която стои зад тях, е от изключително значение по пътя към вземането на информирано решение. Ако и вие обмисляте да включите злато към вашия инвестиционен портфейл, то остане до края на тази статия, в която ще оборим най-разпространените погрешни схващания.

1. “Златото е само за богатите”

Благородният метал винаги е бил синоним за красота, престиж и лукс, което импулсивно кара съзнанието ви да го свързва с богатство и заможност. Поради тази причина се заражда и убеждението, че не всеки може да си позволи да го притежава, още повече да инвестира в него. Всъщност, истината е, че то не е запазено само за заможните потребители, а достъпността до него е по-лесна от всякога.

Представата за богаташи, притежаващи купчина със златни кюлчета е леко изкривена, тъй като инвестиционните методи са с широк диапазон и повечето от тях са подходящи и за хора с по-ограничен бюджет. Продукти като ETF (Exchange Traded Funds), частично притежание на златни кюлчета или монети позволяват на потребителите да търгуват с тях без да се нуждаят от големи суми пари.

2. “Инвестициите са трудни за управление”

Покупката и продажбата на злато може и да звучат като сложни сделки, но благодарение на технологичното развитие и широкото използване на интернет те са силни опростени през последните години. Инвеститорите могат да купуват евтино злато онлайн, под формата на монети и кюлчета от комфорта на своя дом без изобщо да го напускат. Нещо повече, можете лесно да намерите специализирани услуги за съхранение, предлагащи безопасни места, като застраховка срещу кражба, загуба или някаква повреда.

Процедурата по продажба е също толкова безпроблемна и улеснена в днешно време. Отново чрез помощта на онлайн прострастранството можете да откриете потенциални купувачи и търговци, възползвайки се от отлично обслужване и безопасна сделка. Важно е, обаче, за целта да намерите надеждни източници, които се ползват с доверие.

3. “Няма добра парична възвръщаемост”

Един от най-разпространените митове относно благородния метал е, че то не може да предложи добра устойчива възвръщаемост в дългосрочен план на своите купувачи. Вярно е, че то не носи преки дивиденти, като облигациите или недвижимите имоти, но това далеч не означава, че е лоша инвестиция. Неговата основна роля е да запази финансовите спестявания, поемайки ролята на хедж срещу пазарна нестабилност. В периоди на висока инфлация, златото често покачва своите стойности, което от своя страна компенсира липсата на доход, а за вложителите, търсещи допълнително приходи, е препоръчително да балансират своите портфейли както със злато, така и с друг вид активи.

4. “Златото е рискова инвестиция”

Това погрешно схващане е породено от представата, че за да инвестирате в благородния метал, ви е нужна значителна финансова възможност, както и да купите голямо количество. Това, разбира се, както вече отбелязахме, не е така и можете да започнете своите вложения с покупката на монети.

Най-големият страх, който спира хората да инвестират, е опасението от загуба. Истината е, че златото е запазило стойността си в исторически план, именно защото е предлагало стабилност и сигурност. Въпреки предполагаемата волатилност и вариращите цени, те обикновено са по-малко променливи, за разлика от фондовите пазари в търговията на акции. Именно това прави благородния метал подходящ за дългосрочно вложение, което не крие сериозни рискове от загуба, а точно обратното – носи стабилност.

5. “Това е старомодна практика”

В днешния свят, където всичко е цифрово, е напълно естествено да се зароди стигмата, че инвестирането в материална стока е остарял метод, подходящ за древните народи. Въпреки че златото може да изглежда старомодно в сравнение с модерните капиталовложения, действителността говори друго и противоречи на това разбиране. Самият факт, че повечето правителства и централни банки по света държат златни резерви, като предпазна мярка срещу икономически колебания, говори достатъчно за важността на метала. Инвестирането в злато винаги е било тема на широки дискусии и спорове, заобиколена от митове, които обществото и пазарът са наложили. Разбирането на реалните факти разкрива неговата трайна и непреходна стойност, позволявайки на редица хора да вземат информирани решения на прага на започването на инвеститорска кариера. На базата на правилен подход и предварително проучване на пазара и устойчивите практики за търговия, вие можете лесно да включите благородния метал към вашето финансово портфолио и да диферсифицирате портфейла си