Голям пожар горя край Плевен на 2 август, съобщиха от ОДМВР. В местността „Нежовец“ в землището на Плевен е възникнал пожар, от който са засегнати необитаеми постройки и вилни имоти. Огънят е обхванал периметър около 2200 декара площ, който включва затревени места, дворове и вилни постройки, както и площи от двете страни на ж.п линия София – Варна. Напълно е изгоряла покривната конструкция, врати и прозорци на частен имот. При друг пожар в Плевен в източната Индустриална зона са изгорели четири необитаеми постройки. Пламъците са тръгнали от запалени сухи треви и храсти.

През почивните дни са погасени пожари в сухи треви, стърнища, отпадъци и нискостеблена растителност в землищата на селата Чомаковци, Телиш, Санадиново, Българене, Гривица, Крушовица, Брестовец, Подем, Садовец, Божурица, Рупци, Брест, Дъбован, край Гулянци, в местността „Кайлъка“, в Кнежа в близост до трети стопански двор, в село Милковица на площад „Иван Вазов“, в село Петокладенци на улица „Огоста“, край Червен бряг в местността „Папрата“, в град Летница на улица „Стара планина“, в село Горни Дъбник на улица „Асен Златарев“, в село Божурица на улица „Георги Бенковски“, в село Тотлебен на улица „Цар Освободител“, в град Червен бряг в 5-ти квартал, в град Гулянци на улица „Страцин“.

На 2 август в 15:07 часа в землището на Сухаче пожар е преминал низово през 100 дка широколистна гора. Огънят е овладян от два екипа от районната служба в Червен бряг с два автомобила. Същия ден в 16:45 часа край селото от запалени сухи треви в царевичен блок и огънят е изгорил 5 дка посеви.
На 3 август за потушаване на горящи сухи треви в землището край Еница, съдействие на екипа на РС ПБЗН – Кнежа е оказано от трима доброволци от гасаческата група на селото.
Небрежност при боравене с открит огън е вероятната причина за произшествията.

На 4 август в 06:21 часа в Оперативния център на РДПБЗН – Плевен е съобщено за пожар в изоставена лаборатория за омекотяване на вода за парни локомотиви в Локомотивно депо край Плевен. Предполагаемата причина за инцидента е небрежност при боравене с открит огън – запалени струпани дрехи и отпадъци. Унищожена е покривна конструкция 200 кв.м. Пламъците са локализирани и погасени от екип на РСПБЗН – Плевен.

В землището на село Крушовица на  2 август се е запалил  комбайн „Ню холанд“ . Сигналът е постъпил в 13:26 часа. Унищожени са двигателен отсек, ремъчни предавки и бункер за зърно. Служители от УПБЗН – Сторгозия са спасили останалата част от комбайна.

В 10:05 часа на 2 август се е запалил лек автомобил „Шкода“ на улица „Гренадирска“ в Плевен.  Техническа неизправност е причинила огъня, който унищожил част от двигателното отделение.  Пожарът е овладян от шофьора с пожарогасители. Местопроизшествието е посетено от служители на РСПБЗН – Плевен.

По неустановени причини е възникнал пожар в лек автомобил „БМВ“ в село Чомаковци. Сигнал за инцидента е постъпил на 3 август в 23:21 часа. Нанесени са значителни материални щети по колата. В пожарогасенето са участвали служители от РСПБЗН – Червен бряг с един автомобил.