Кметът на Община Левски Любка Александрова откри Международната  изложба    „България  -Корея” в изложбената зала на НЧ „Георги Парцалев-1901” на 30 юли.

Изложбата е част  от второто издание на проект „Нови хоризонти” на Фондация  Аматерас  и Община Левски за дългосрочна  международна резиденция, част от културния календар на Община Левски.

 Любка Александрова: „Изключително съм щастлива ,че  пет дни при нас в  Левски са  едни прекрасни , млади и утвърдени корейски творци , че имаме удоволствието да видим техни творби и да се докоснем до тяхното изкуство.Левски вече има традиция в горещите летни дни да посреща автори от цял свят. След срещата с големите имена в съвременното изкуство от Япония , Аржентина  и България през миналата година , през тази ще можем да се насладим на корейското изкуство.За това благодарим на Фондация Аматерас, нашите приятели Даниела Тодорова и  Тодор Тодоров , които  работят с хъс да популяризират изкуството и Левски е една от спирките на тяхната богата програма за международен културен обмен…, а вече има и творчески планове за следващо посещение…”

Даниела Тодорова, артист, куратор и художник , участник в изложбата,  представи   корейските артисти,  куратора  Као Соми, която се занимава с хартиено изкуство и е предложила шестте авторки в изложбата. Ко, Хюеджонг,  Сон Монджу, Гонг Ханджеа, Ким Джие и  Лий Зи Су са  приятелки  учили заедно в академията в Сеул, сами решили какво да представят и какво да подарят за колекцията на град Левски. Спря се на   уникалните техники в  графичното, скулптурно и живописно изкуството на творбите ,  на  хартиеното изкуство с изключително здравата  ханджи  ръчна хартия , бижутерия, керамика и инсталация.

 Президентът на Фондация Аматерас Тодор Тодоров, участва в изложбата с интерактивна скулптура от колекция „Щрайх”с 34 скулптури ,които звучат със струни от различни  музикални инструменти.Част от колекцията е показана в Брюксел.Бъдещата скулптура за музей „Георги Парцалев” е по проект на Тодор Тодоров, припомни Даниела Тодорова.

Петър Лазаров,  известният български график, уникален с дървогравюра и дърворез, чиито творби  са изложени в много световни музеи, участва в изложбата с графични творби.Инсталация хартиено изкуство с елементи на артефакти ,символи и знаци , пантеон на българското културно наследство представя Даниела Тодорова.

Домакини и гости  имаха възможност да чуят и подготвените от корейските артисти презентации за своето уникално изкуство. Да преживеят вълнуваща среща с изкуството и авторите на уникалните  творби.Изложбата ще  гостува в град Левски  до 30 август.