OLYMPUS DIGITAL CAMERA

От белокаменния паметник на брега на Дунав в близост до Новград бе дадено началото на националния поход „По стъпките на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“. Проявата е юбилейна и се организира за десета поредна година по инициатива на Областна администрация в Русе и с активното съдействие на Община Ценово. По стъпките на борците за свобода, които преди 156 години разбуниха духовете не само в поробена България, но и в Европа, тръгнаха представители от Русе, Две могили, Борово, Бяла и Ценово. В продължение на три дни походницит ще посетят местата, където четата, предвождана от двамата войводи, е водила кръвопролитни битки с редовна турска войска и башибозук. Походът ще завърши в подножието на връх Бузлуджа, където по традиция ще се проведе възстановка на последното сражение. Към русенската група се присъединиха членове на   Туристическо дружество „Узана“ от Габрово.

В местността „Янково гърло“, където четата слиза на българския бряг, преди повече от шестдесет години признателните потомци издигат паметник. Белокаменният монумент се вижда от стотици метри и от всички плавателни съдове, пътуващи по реката. Сред гостите, дошли да почетат паметта на четниците и двамата войводи бяха областният управител на област Русе Драгомир Драганов, неговият заместник Георги Георгиев, бившият областен управител Данаил Ковачев, председателят на Общинския съвет в Ценово Георги Георгиев.

„Днес, 156 години след подвига на четата на Хаджи Димитър и  Стефан Караджа, ние се прекланяме пред саможертвата на четниците и двамата войводи, а това е повод за национална гордост. През годините паметта за саможертвата на борците за свобода остава жива, а имената на героите са вградени в пантеона на безсмъртието със златни букви. Подвигът на младите мъже, дали живота си за Отечеството, винаги ще продължава да подклажда народната любов, защото техният път от Новград до връх Бузлуджа е път на безсмъртието, път който остава величава следа в тринадесетвековната българска история“, подчерта в словото си секретарят на общинската администрация в Ценово Мария Найденова.

„Родолюбивият пример ще продължи да живее в сърцата ни и ние трябва да сме достойни наследници на саможертвата на четниците на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. По пътя от Новград до Бузлуджа ще се преклоним и отдадем почит пред паметниците на жертвите за народна свобода.“ , изтъкна областният управител Драгомир Драганов.

Отец Виктор отслужи заупокойна молитва, а походните запалиха по свещичка в памет на героите, дали живота си за свободата на България. Пред паметника бяха положени много венци и цветя от институции и организации.