OLYMPUS DIGITAL CAMERA

С традиционен курбан за здраве на Спасовден жителите на Караманово отбелязаха храмовия празник. Местната църква носи името „Свето Възнесение Господне“. Отец Михаил отслужи тържествена света литургия и благослови приготвените ястие. Събралите се жители на населеното място запалиха по свещичка за здраве, а след края на службата си взеха по шишенце светена вода. За да почетат празника Свето Възнесение Господне се събраха немалко жители и гости на Караманово, сред които бяха кметът на селото Бисер Блажев и общински съветници.  И тази година жертвеното животно бе осигурено от дарители – Димитър Анчев, Пламен Пантелеев, Иван Блажев и Бисер Блажев.

„Свето Възнесение Господне се отбелязва винаги в четвъртък, четиридесет дни след Великден. В народния календар седемте четвъртъка след Великден се почитат срещу градушка, а последният – Спасовден, е свързан с култа към мъртвите. Според народните вярвания на Спасовден идват самодивите, а само в нощта срещу празника може да се излекува безплодие“, сподели отец Михаил. Свещеникът поръси със светена вода миряните като им пожела здраве и благополучие.

Със своята архитектура църквата в Караманово е уникална. Тя е построена преди 158 години. В градежа на храма освен местното население се включват и майстори-каменоделци, ученици на Колю Фичето. Те дошли в Караманово след като приключили строежа на моста над река Янтра край Бяла. Повечето от мъжете се задомили в селото и останали да живеят тук. Църквата има уникална форма. Погледната отвисоко тя представлява формата на кръст.

В Пиперково за поредна година спазиха стародавната традиция. Поверието гласи, че от жертвеното животно задължително трябва да се приготви курбан чорба, която да се сготви в двора на църквата. Още от ранни зори жени започнаха да приготвят казаните с агнешка чорба, която след като се освети се раздава на миряните.