На 2 април, когато се отбелязва Международният ден на детската книга, деца от Караманово и Долна Студена се забавляваха с приказки и любими герои.

В Караманово празничният ден започна още от сутринта в парка пред библиотеката. Малчуганите с интерес изслушаха две поучителни приказки  от български автори. Децата запомниха, че възрастните хора трябва да се уважават, а животните често имат човешки черти. Секретарят на читалищното настоятелство Петя Герасимова прикова вниманието на малки и големи. „Децата са много любознателни и любопитни. За тях всеки детайл е от голямо значение. Насочих вниманието им към творчеството на български писатели, защото и от нашите приказки могат да се извлекат много важни поуки“, сподели читалищният секретар. Децата много емоционално и с вълнение посрещнаха Великденския заек. Те изпълниха песни и стихотворения, посветени на един от празничните символи на Възкресение Христово. Като подарък всяко от децата получи книжка с много рисунки и умотворения. Празникът продължи с много игри и развлечения, повечето от които популярни от времето на бабите и дядовците им. Децата с настроение и ентусиазъм се включиха във всяка надпревара, а закачките бяха като постоянен спътник в празничния ден.

Петя Герасимова сподели, че Международният ден   на детската книга се отбелязва на тази дата, защото тогава е роден един от най-известните разказвачи Ханс Кристиян Андерсен. По инициатива на Международния съвет на книгите за млади хора  празникът се отбелязва от 1967 година. Първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния съвет на детската книга, е Ангел Каралийчев.

Малките палавници от ДГ „Щастливо детство“ в Долна Студена с интерес слушаха приказки за любимите си герои. „Момичетата и момчетата се убедиха в правотата на народната мъдрост, че ако искаш умен да растеш, книжки трябва да четеш. За децата изключително важно е да се възпитат с любов към четенето и грамотността“, поясни библиотекарката в местното читалище Марияна Петкова.