146-та годишнина от Освобождението на България тържествено беше отбелязана във всички населени места на община Ценово. В знак на признателност паметниците на загиналите за свободата на родината ни бяха отрупани с венци и цветя. Жителите на община Ценово отдадоха заслужена почит и в едноминутно мълчание преклониха глава към знайните и незнайни борци за свободна България.

В Ценово тържеството за Трети март за първи път се проведе пред паметника на Казака Матей, който беше открит преди две години. Разузнавачът от първи ескадрон на 12 Донски полк  е първата жертва на Русчушкия отряд по време на Руско-турската освободителна война. В местността Драка баир в близост до пътя от Ценово за Свищов се издига надгробният му кръст. Признателните жители на Ценово увековечиха в паметта на поколенията саможертвата на двадесетгодишния младеж, прострелян от вражески куршум. Десетки ценовчани почетоха  делото на освободителите. Сред присъстващите беше и кметът на общината д-р Петър Петров, председателят на Общинския съвет Георги Георгиев, членове на местната структура на запасното воинство, много граждани. Ученици от ОУ „Христо Ботев“ в стихове и песни възвеличиха подвига на освободителите. В празненството се включиха и самодейни групи от местното читалище. С подчертано вълнение секретарят на община Ценово Мария Найденова подчерта, че на днешния ден се прекланяме пред саможертвата и подвига  на воините и опълченците, дали живота си за България. „Датата 3 март 1878 година поставя основата на националното ни самочувствие като българи. В тринадесетвековната история на България няма друга дата, която да събира в едно цяло родолюбието, възторга и преклонението пред нашите освободители. На този ден няма как да не си спомним за жертвите на Априлското въстание, за героите на Шипченската епопея, за  хилядите знайни и незнайни мъже и жени, които дадоха живота си за свободата на Родината ни. Пред тях ние, днешните потомци поднасяме своята дълбока почит и признателност“, изтъкна тя в приветствието си. Представители на различни институции и организации поднесоха венци в знак на признателност. Много граждани положиха цветя на паметника на Казака Матей, който завинаги остана в Ценово. Присъстващите поднесоха венци и цветя пред Мемориала на загиналите във войните. Немалка част от присъстващите посетиха и сведоха глави пред лобното място на Казака Матей.

Пред Войнишкия паметник в центъра на Караманово присъстващите развяха десетки български знамена. Празникът започна с рецитал под мотото „За да я има България“, организиран от местното читалище. Празникът беше отбелязан с литературно-музикална композиция, подготвена от деца от детската градина и местното училище. Слово произнесе кметът на селото Бисер Блажев.

Националният празник в Новград беше отбелязан пред новооткрития паметник на загиналите във войните. Уредникът в музейната експозиция Иван Русев разказа за бойните действия на Русчушкия отряд в началото на войната. Кметът на населеното място Диана Копчева поздрави присъстващите като им пожела да носят с гордост името българин.

И в Джулюница паметникът на загиналите във войните беше отрупан с венци и цветя. След празничното слово на площада се изви кръшно българско хоро.

Венци бяха положени пред паметниците в Белцов, Кривина, Пиперково и Долна Студена.