РЗИ – Ловеч информира, че във връзка с провеждане на кампания за злоупотреба с алкохол през м. февруари и отбелязване на тематичен ден 14 февруари – Ден на Влюбените и II –ри етап на НАЦИОНАЛНА АНТИСПИН КАМПАНИЯ експерти от Дирекция „Общественото здраве“ през седмицата проведоха здравно-образователни и профилактични мероприятия насочени към млади хора учащи от основи, средни училища и професионални гимназии на територията на област Ловеч.

          Проведоха се  Часове по здраве с тематична насоченост в СУ „Тодор Кирков“, СУ „Кл. Охридски“, Професионална гимназия по механо електротехника, ОУ „Васил Левски“ гр. Ловеч и СУ „Васил Левски“ гр. Троян. В мероприятията участваха представители на  Ученически съвет и ученици горен курс. Участвали в мероприятията около 100 деца.

          Излъчи се мултимедийна презентация „Рисково сексуално поведение, как да се предпазим от ХИВ/СПИН“ и „14 февруари – Свети Валентин, любов, приятелство и превенция на без рисково сексуално поведение“, като въвеждаща част от процеса на обучение.

          Групова работа с изготвяне на здравни-информационни табла с предоставени материали от РЗИ, включваща в себе си по-голяма активност от страна на учениците, разширяване на кръгозора на знанията, уменията и компетентностите им. Даде се възможност представената теория да бъде практически приложена от участниците.

         Изготвени бяха здравно-информационни табла  с мото на кампанията  – „Отговорността е здраве“ с насоченост към ХИВ/СПИН и СПИ и „Отговорността е секси“, „Всички говорят за любов“ с насоченост 14 февруари, които бяха поставени на видни места в съответните училища за информиране на учениците по темата. Чрез здравно образование се фокусира вниманието на младите хора към ХИВ/СПИН, сексуално предаваните инфекции и безопасния секс, което е и основна идея на кампанията.