На 14 февруари учениците от 5 а клас в ОУ „Христо Никифоров“-Ловеч представиха „Омир разказва за математика!“- бинарен урок между Математика и История и цивилизации, воден от Йоана Иванова и Петя Петрова.

Учениците полетяха векове назад във времето до Древна Елада с помощта на математиката. Изчислиха колко часа ще пътуват с кола или със самолет до двата главни полиса – Атина и Спарта. Разпознаха изображения, характерни за древногръцките градове, подредиха текстове с характерните особености в управлението на двата полиса, решаваха задачи, а с отговорите на задачите петокласниците откриха думата „колонизация“. При решаването на историческата кръстословица учениците получиха ключовата дума „маслина“, като поясниха, че растението е с голямо значение от Древността до наши дни. За домашна работа на учениците бе поставена задача да потърсят информация и любопитни факти за древногръцки учени с принос в математиката и историята.

Използването на бинарни уроци в учебните часове благоприятства доброто взаимодействие и диалогичност както между самите учители, така и на всеки от тях с учениците. Наличието на два източника на информация стимулира децата да се включат активно в учебния час, да сравняват различни гледни точки, да изразяват мнението си. По този начин учениците не само овладяват по-голям обем информация, но и развиват комуникативните си умения, проявяват творчество и креативност.