Учение по подобряване на координацията и взаимодействието между съставните части на Единната спасителна система (ЕСС) ще се проведе в Троян през октомври. Решение за това бе взето от областната комисия по безопасност на движението по пътищата на заседание днес. Предстои областният управител да назначи работна група за организация на учението, която и да определи точната дата. Целта е да се тренира реакцията на ЕСС и общинските структури при настъпило пътнотранспортно произшествие (ПТП), затова и тази година занятието и щабната тренировка преди това ще се проведат извън областния център.

Заданието предвижда ПТП с два автомобила, като първият губи управлението и се удря в крайпътно дърво, което пада върху него. При неспазване на дистанция в първата кола се блъска втора, в резултат на което изтича бензин по асфалта. Има пострадали и в двете МПС-та.

Решено бе учебната ситуация да се проиграе на входа на Троян откъм Ловеч, където пътната лента е с две платна и така няма да се попречи на движението за Орешак и града.

Участие ще вземат сили на основните съставни части на ЕСС, включващи РУ на МВР, РС „Пожарна безопасност и защита на населението“ и филиала на Спешна помощ в Троян, екипи на областното пътно управление, на „Автомобилна администрация“, доброволното формирование на БЧК – Ловеч, и на община Троян.

В последната седмица на септември работната група ще проведе среща, на която ще бъде представен планът за учението и обсъден сценарият за провеждането му, като преди това всички участващи институции предоставят информация за действията си и включените сили.

Съвместното учение се провежда в изпълнение на областната план-програма за 2023 г. по безопасност на движението по пътищата.