Летните петдневни походи в Рила са отколешна традиция в ТД“Стратеш“ – Ловеч. Очакват се с нетърпение и винаги по нови маршрути из необятната планина.


И тази година от 16 до 20 август се насладихме на чудесно време и великански, по Вазов, гледки водени от председателя на Дружеството Светослав Генков.
Нощувките ни бяха на х. Мечит и х. Мальовица. Направи ни впечатление все по-добрата и удобна база, вкусната храна и бързото обслужване.
Още първия ден в мистично – приказно и топло време изкачихме върховете Малък и Голям Мечит 2568 м.н.в. Само за миг си отвори голямата гледка и осъзнахме в какъв простор се намираме. Наградата ни беше по Кайзеровия път – от двете му страни – шпалир от узрели боровинки.
На следващия ден в поход в два лъча до х. Мальовица отново по Кайзеровия път за част от туристите и през езерата Йончово и Страшното за останалите, преминахме през големи малинаци с узрели, сладки плодове. Пресякохме много потоци из водната планина – Рила. Газихме в буйни треви, до пояс, из ливадите.
От х. Мальовица в кръгови маршрути изкачихме околните 7 върха над 2600м.: вр. Мальовица – 2729 м.н.в.; вр. Попова капа – 2704 м.н.в.; вр.Среден Купен 2724 м.н.в.; вр. Голям Купен 2731 м.н.в.; вр. Ловница 2695 м.н.в.; вр. Орловец 2686 м.н.в.
В ранна утрин по улеите Овчарския и Вълчия набирахме височина, през стръмни към небето каменисти пътеки и морени достигахме върховете с необятни гледки от Витоша и Стара планина до Пирин и Родопите. В шеметните стръмни урви гледахме долините на реките, Рилския манастир, Кирилова поляна. Спирахме на бреговете на кристалните езера с приказни отражения. По повърхността на някои белееха нежни, водни лютичета. Във всички плуваха риби. Под някои от върховете белееха августовски преспи.
Посетихме заслоните на Страшното езеро и Орловец – БАК. Бяха добре заредени, чисти и подредени.
Срещахме по пътеките много туристи от различни националности. В Рила цареше приятелска, ведра атмосфера.
В последния ден, на слизане посетихме Историческия музей в Самоков, един от 100 -те национални, туристически обекта.
Туристическото ни лято продължава с отбелязване Деня на българския туризъм, последната неделя на август, с поход до х. Козя стена и 60- годишния юбилей на нашата хижа. „Дерменка“ на 2-3 септември 2023 г.


Текст и снимки д-р Дарина Петрова, член на УС на ТД“Стратеш“ – Ловеч.