И тази година областната администрация ще се включи в кампанията на bTV Media Group „Да изчистим България заедно“. Намеренията на служителите са да боядисат перилата на моста на езерото в парка „Стратеш“ и парапета около Белия паметник, както и да почистят района наоколо.  Партньори на областната администрация ще са офисът на НАП в Ловеч и Областната пощенска станция. Регионалната здравна инспекция и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ ще боядисат съоръженията на детската площадка на ул. „Ал. Стамболийски“ с успоредно почистване на междублоковото пространство, а Регионалното управление на образованието – детската площадка зад ОУ „Панайот Пипков“. Инициативата е координирана с Община Ловеч, като са съобразени и цветовите изисквания.

На поканата на областния управител за присъединяване към кампанията откликнаха и седем от общините от област Ловеч.

Всички участници ще получат чрез областната администрация ръкавици и чували, предоставени от „Екопак България“ и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, откъдето ще дадат и бонове за гориво за извозването на събраните отпадъци.

Тази година „Да изчистим България заедно” ще се проведе на 16 септември под наслов „Готови сме!“. Тя е насочена към личната отговорност и принос в грижата за чистотата на планетата, бъдещето и възпитанието на децата. Сега е нейното 11-о издание.

Подготовката за тази мащабна инициатива започна още през юни с участие на служители на областната администрация в националната среща на партньорите на доброволческата акция, провела в София. След това бяха изпратени писма до общините за определяне на местата за почистване и до териториалните структури на изпълнителната власт за партньорство. Днес се проведе работна среща на ръководителите на шестте институции, заявили участие, като областната администрация бе специално поздравена за инициативата си от мениджъра на кампанията на bTV Димана Банкова, която се присъедини към срещата с видеоконферентна връзка. Областният управител Виктор Стойчев от своя страна благодари на служителите от администрациите за готовността да се включат с доброволен труд в извънработен ден.