Екип на БЧК Ловеч и РЗИ реализира редица лекции и обучения в различни населени места от областта по проект „Повишаване информираността по проблемите на възрастните хора и техните права“.

На 6ти юни г-жа Галя Тодорова-Главен експерт в РЗИ-Ловеч и представители на БЧК-Ловеч проведоха лекция на хора от третата възраст в „Център за хора с увреждания“ в Троян на тема „Инсулт и инфаркт – рискови фактори и профилактика“. Г-жа Тодорова обясни основните групи фактори, които водят до повишаване на опасността от сърдечно-съдов инцидент, като тютюнопушене, високи нива на холестерол в кръвта, високо кръвно налягане, липса на физическа активност, затлъстяване и наднормено тегло, захарен диабет и в последните години стрес. Не изключихме и наследствеността и напредналата възраст.

Поясниха се симптомите при инфаркт, като най-типичните болки в гърдите, определяни като усещане за стягане, натиск или притискане, болка в други части на тялото (обикновено в лявата ръка, към врата или челюстта), затруднено дишане, нарушен сърдечен ритъм и други. Важното бе да се отбележи, че при тези симптоми е желателно незабавно да се звъни на телефон 112, защото времето до започване на инвазивното лечение е от изключителна важност и всяка минута забавяне увеличава риска от смърт или инвалидизиране.

Обърна се внимание как да разпознаем симптомите на инсулт, но г-жа Тодорова подчерта най-вече профилактиката. Важни са от начина на живот като диета и физическа активност като част от факторите, които могат да бъдат контролирани, здравословния начин на хранене, който може да помогне да се намали риска от хронични заболявания, да подобри общото здравословно състояние и да помогне да постигнете и поддържате здравословно тегло. Естествено тютюнопушенето и приемането на алкохол увеличава двойно риска особено при хората от третата възраст.

Бяха задавани редица въпроси от живота и давани примери от хората и се получи една двустранна беседа, в която възрастните хора да обогатят знанията си как да се стремят да ограничат рисковите фактори, причиняващи инсулт и инфаркт.

Тези теми ще бъдат представени на 7ми и 8ми юни и сред хора от третата възраст в Луковит и Тетевен.

Целта на проекта е подкрепа на социалната реинтеграция на възрастните хора в област Ловеч и създаване на подходяща среда за активното участие в живота на съвременното българско общество. С доброто партньорство на РЗИ -Ловеч проекта се изпълнява вече над 15 години.