На 13 май 2023 г. от 16 до 22 часа предстои поредната „Нощ в музея” в Троян. Събитието носи своето начало като европейска инициатива, отдавна превърнала се и в национална. В нея се включват много галерии, музеи и други културни институции. В Троян тя се провежда в навечерието на 18 май – Денят на музеите, като неслучайно е избран съботния (неработен) ден, за да бъдат привлечени повече гости на града.

В програмата очаквайте:

Централна сграда на Музея на занаятите:

16 часа – Ателие „Керамика“ (рисуване на керамични чинийки и изработване на пластична декорация от глина). 

17:30 часа – Представяне на майстора на ковано желязо Божидар Стоянов от с. Рибарица.

18 часа – Откриване на изложбата „ЗАХАР, КАФЕ & СИЕ“, гостува Исторически музей – Горна Оряховица

„Захар, кафе & сие“ представя историята на захарта и сладките изкушения в Горна Оряховица, един от българските градове с многогодишни традиции в сладкарството. Събрани са десетки експонати, свързани с производственото опаковане и съхранението на продукцията на едни от първите горнооряховски производители – „Обрешков”, „Захарна фабрика”, „Орбис”, „Братя Цветкови” и др.

Архивни фотографии и документи разказват за различните търговски пътеки, които местните дружества извървяват, за да достигнат до любителите на сладкото. Като неизменен другар на тези изкушения към изложбата са присъединени различни приспособления, ангажирани с мелене, печене, съхранение и пиене на кафе или чай. Представени са и експонати, свързани с културата на консумация на тези човешки сладости.

Художествена галерия „ Серякова къща”:

19.00 часа – Музикално – артистичен пърформънс с участието на „Певците“, Доктор Веги и „Нюанси“. Дегустация на български вина сомелиерска колекция . Други изненади.

Съвместно събитие с музика, интересна хореография и любопитни скечове, подготвени специално за Нощта в галерията  от вокална формация „Певците” с художествен ръководител  Светла Червенкова, доктор Вергиния Борисова стоматолог и  вокален изпълнител,  и театрална школа „Нюанси”. По време на събитието  публиката ще има удоволствието да дегустира и да научи малко повече за български вина сомелиерска колекция,предоставени от магазин „Винослав”, както и да разгледа творби на троянски и гостуващи художници, подредени в залите на галерията.

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Община Троян, а входът в двете институции ще бъде свободен.

Заповядайте!