Четири български музея получиха като дарение от българския частен монетен двор „Булминт“ по един екземпляр от сребърния възпоменателен медал „Васил Левски – 150 години безсмъртие“. Той беше отсечен от 15 г чисто сребро с проба 999.9 във висше мат-гланцово качество по повод годишнината от гибелта на Апостола на свободата.

Медалът стана част от експозициите на Националния исторически музей в София, Регионалния исторически музей в Пловдив, Националния музей „Васил Левски“ в Карлово и Регионалния исторически музей в Ловеч.

Някои от даренията бяха връчени лично. Юлияна Стоянова, офис мениджър на шоурума на „Булминт“ в столицата, връчи дарението на директора на НИМ-София доц. Бони Петрунова. А регионалният мениджър Цветелина Герчева връчи дарението за РИМ-Пловдив на директора на музея Стоян Иванов.

Решението за даряването бе взето след като се установи, че ограниченият тираж на единия размер на медала „Васил Левски – 150 години безсмъртие“ – 1873 броя, няма да позволи на всички желаещи да се сдобият с възпоменателното изделие. Присъствието на медала в музейни експозиции ще позволи на повече хора да го видят.

Възпоменателният медал „Васил Левски – 150 години безсмъртие“ е отсечен в два размера. Първият е с диаметър 32,5 мм и тегло 15 г и е изработен в тираж от 1873 броя. Числото е специално избрано, за да отговаря на годината на гибелта на Васил Левски – 1873 г. Вторият размер от същата серия е внушителен – с диаметър 220 мм и тегло 15 кг. Тиражът му е изключително лимитиран – 15 броя, които се изработват по поръчка. В избора на брой и тегло, и на двете разновидности на медала, отново има символика: числото 15 е производно на 150.

Аверсът (лицевата част) на медала представя Дякона в една от най-разпознаваемите му пози – с поглед към бъдещето, съпътстван от един от най-популярните му призиви: „Дела трябват, а не думи“. На реверса (гърба) на медала, в пряка зависимост от придобитото при лъвски скок име, е изобразен царствен лъв, в чиято грива е вплетено посланието „150 години безсмъртие“.