През 2008 г. Регионалното бюро за Европа на Световната здравна организация (СЗО) стартира Европейската инициатива за наблюдаване на затлъстяването при деца (COSI) за рутинно наблюдение на политическия отговор на възникващата епидемия от затлъстяване. Понастоящем инициативата обхваща почти всички страни от региона.   Системата има за цел да измерва тенденциите на наднормено тегло и затлъстяване при деца от 6.0–9.9 години, за да се постигне правилно разбиране на развитието на епидемията, като се дава възможност за сравнение между държавите. Такова проучване в България е правено през 2015/16 г.

                Това изследване се провежда от Националния център по обществено здраве и анализи и Министерство на здравеопазването в сътрудничество със Световната здравна организация и се нарича „Европейска инициатива за наблюдаване на растежа в детска възраст“. Целта му е да подпомага здравето и благополучието на децата от началното училище, като се провежда в много държави в Европа. Наред с това настоящето изследване ще проучи и разбере въздействието на пандемията от COVID-19 върху ежедневието, благосъстоянието, хранителните навици, поведението и физическата активност на децата. Информацията ще бъде използвана за разработване на по-добри здравни програми за децата.

               През месец май 2023г. в изпълнение на Проект “Европейска инициатива на СЗО за наблюдение на затлъстяването при децата” с  участието на 28 РЗИ в страната  на национално ниво ще бъдат изследвани деца в първи клас, на възраст 7 години от национална репрезентативна извадка. Предвижда се изследване на около 3500 деца.

                Всяко РЗИ получи списък с училища от извадката, които се намират в региона на съответното РЗИ. В списъка е посочено в кое училище от коя паралелка (а,б,в,г.) трябва да бъдат изследваните деца.

                Необходимо е от посочената паралелка да бъдат изследвани 20 деца (10 момичета и 10 момчета), които към датата на изследване са навършили 7 години, но не са навършили все още 8 години. Изследването включва антропометрично измерване на ръст, тегло, обиколка на талия и ханш на детето. Попълване на формуляр-въпросник от родителите, формуляр съгласие за участие на детето в измерването и формуляр-въпросник попълнен от директора на самото училище.

               За Ловешка Област са включени 4 училища – ОУ “Хр. Никифоров“ гр. Ловеч; СУ “Алеко Константинов, гр. Луковит; СУ “Васил Левски“ гр. Ябланица и ОУ „ Георги Бенковски“ с. Галата.

               Националният център за обществено здраве и анализи, заедно със Световната здравна организация ще анализира данните, събрани във всичките 199 участващи училища, целта на което е промоция на здравето и благополучието на децата.

               Изследователите гарантират основните принципи на конфиденциалност, неприкосновеност на личния живот и обективност по време на целия процес.