За по-голяма част от хората пиенето на кафе сутрин е задължително, за да могат да се събудят по-лесно и тонизирани да започнат деня. Част от тях го консумират, преди да са закусили, с цел да се възползват по-бързо от действието на кофеина.

Учените обаче са на мнение, че да се пие кафе веднага след сън не само че не осигурява очаквания от нас ефект, но даже може и да навреди. Понеже в периода 8:00-9:00 ч. тялото ни произвежда хормона кортизол – естествен източник на енергия, пиенето на кафе ще увеличи стимулантите за тялото, но ефектът от кортизола ще спадне.

Така след време ефектът от кафето няма да се усеща. Много хора, консумиращи голямо количество кафе и по-често през деня, започват да не усещат бодрост след приема му.

Кога е полезно да пием кафето си?

Хормоналният цикъл и зависещото от него производство на кортизол при отделните хора са различни и зависят от спецификата на ежедневието, навиците и задълженията.

Но ако трябва да бъде обобщено, най-подходящите часове за консумация на кафе за повечето хора са в промеждутъка между 9:30 – 11:30, а следобед – между 13:30 – 17:00. В останалото време нивата на кортизол са повишени, а след 17:00 дозата кофеин ще попречи и на добрия сън.

Кафето може да осигури много ползи поради богатия си състав на антиоксиданти, наред с това, че ще ни ободри. При всички случаи трябва да го приемаме умерено и в правилен за нас график.

Какво трябва да правим, за да извличаме максимално ползите от кафето? Вижте здравословните начини да консумирате напитката.

Как да си направим здравословно кафе?

Навикът да пием няколко чаши хубаво еспресо може да ни осигури много полезни вещества и да подобри концентрацията ни, стига да използваме най-здравословните начини за приготвянето и консумацията му.

Изберете естествен подсладител

Независимо дали си приготвяте напитка от кафе на зърна, или например от капсула, ако то е качествено и произведено от доказала се марка, ще има достатъчно добър вкус и аромат и без да го овкусявате допълнително. Не е нужно да слагате няколко лъжички захар, която може значително да надвишава дневната ви дажба от 40 г или дори по-малко, според някои изследвания. Рискувате да увеличите килограмите си, а и рафинираната захар нанася и други вреди.

Някои видове кафе може наистина да бъдат с по-голяма горчивина, но ако искате да я смекчите, опитайте с естествен подсладител като например стевия.

Избягвайте да пиете кафе на гладно

Ако посягате сутрин първо към кафето, преди да сте закусили, коригирайте този навик. Изследванията показват, че в този случай може да се получат резки промени в  настроението, а също и някои здравословни проблеми след време. Производството на киселини се повишава от кафето, уврежда се лигавицата на стомаха и се повишава киселинната среда на организма. Има риск и от поява на възпалителни заболявания и рак.

Когато стомахът е празен, а стомашната киселина е в големи количества, може да почувствате киселини и парене, а впоследствие да се появят условия за гастрит или язва.

Изберете истинско прясно мляко

В повечето сметани, които добавяме към кафето си, дори няма сметана, а и съдържат съмнителни вещества. Ако сте свикнали да обогатявате кафето със сметана, нека е пълномаслена млечна или истинско прясно мляко. Млякото ще осигури по-плътен вкус на напитката ви, а като допълнително предимство ще получите витамин К и калций.

Използвайте филтрирана вода

Имайки предвид факта, че водата в чашата кафе е 98%, става ясно колко важно е с каква вода ще го приготвим. Чешмяната вода, която обикновено всеки използва, съдържа много минерали, променящи вкуса на кафето, а и други примеси. Ако си приготвите кафе с филтрирана вода, не само ще предпазите себе си и кафе машината, но и приготвената напитка ще има по-добър вкус, плътен каймак и истински аромат на кафе, а не например на хлор.

Как да изберем правилната марка кафе?

Всеки си има свой любим бранд кафе, с който е свикнал от години. Но винаги може да експериментирате и с други марки кафе.

Кафетата на зърна може да се предлагат като моносортове и смеси – блендове, приготвени от различни моносортове. Всеки моносорт носи интересните нюанси на произхода си. Тяхното предимство е, че може да се усети вкуса на всеки и да се избере любимият.

Блендовете са хармонично съчетание на силните страни на избрани моносортове, за да се компенсират по-слабите нюанси на всеки един поотделно. Такъв например е кафе с леко тяло и висока цитрусова киселинност, комбинирано с друго, което е с шоколадови нотки и кадифен послевкус.

Ако търсите по-леко и по-ароматно кафе, тогава заложете на арабика, а по-силните кафета съдържат повече робуста. Производители като LAVAZZA, Nescafe, Jacobs и др. предлагат различни асортименти. Важни са и вкусовите качества на кафето, които може да ви допаднат, а също кафе зърната да са прясно изпечени. Тогава ще си приготвите качествена кафе напитка, от която при правилна консумация ще получите редица ползи.