Ще има ли завод за български електромобили край Ловеч, или? Изграждането му трябваше да започне през юли 2022 г., после първата копка беше отложена за септември, но до днес не е направена. Това пише 24 часа.

На въпрос какво се случва там, в понеделник икономическият министър Никола Стоянов беше скептик: “Нищо. Не мисля, че нещо ще се случи и че има изобщо инициатива за това”.

През август 2021 г. заводът получи сертификат за инвестиция клас А. Държавата подписа и меморандум с компанията за помощ от 34 млн. евро. Условията за получаването ѝ обаче са до 2024 г. да има производствени активи в експлоатация и 250 работни места, а до 2027 г. – най-малко 10 000 продадени автомобила и 365 работни места. Това означава, че държавната помощ може и да не бъде отпусната, ако проектът за завода се забави още.

“24 часа” потърси Next.e.GO, изпълнител на проекта. “От българска страна има всички документи. Разрешението за строеж вече е на база технически проект, а не на идеен, както бе през септември. Има трудности, но работим с колегите от Германия, които осигуряват финансирането”, заяви председателят на “Аутомотив клъстер България” Любомир Станиславов, единият от двамата изпълнителни директори в Ловеч.

Миналото лято германското дружество излезе на Нюйоркската фондова борса, като очакваше оценка от $ 1 млрд.

Затова и Next.e.GO Mobile се комбинира с Athena Consumer Acquisition – дружество, създадено за първичното публично предлагане. То трябваше да вложи във фирмата за коли на ток 235 млн. долара от доверителна сметка и до 50 млн. долара дългово инвестиране, както и да се предоставят до 150 млн. долара за закупуване на акции.

Преди дни обаче Athena Consumer Acquisition обяви, че прекратява сливането,без да е ясна причината

Междувременно вече е готов фотоволтаичният парк до завода, на територията на новия индустриален парк “Балкан”. Мощността е около 120 мегавата, като заводът ще харчи 8 мегавата. Целият парк трябва да е първият въглероднонеутрален в България. На покрива на всяка сграда също ще бъдат разположени соларни панели.

Размерът на инвестицията на предприятието е над 280 млн. лв. Теренът е на братята Кирил и Георги Домусчиеви, които държат 49,998% от “Некст.е.Го България”. Останалите 50,002% са на германската Next.e.Go Mobile.

Общият капацитет е за над 500 работни места. По предварителен план първата година при пълен производствен капацитет трябваше да е 2025 г. Предвижда се възможно най-много части от автомобила да бъдат произведени в България. Ще се използва иновативната технология, която ще осигури на българските електромобили 2-3 пъти по-дълъг живот.