В Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен бяха открити две изложби с творбите на художниците Сидней Калдерон от Боливия и Росен Марковски от България.

Творческия паралел България – Боливия е чудесен повод за художествен диалог между автори на две далечни държави в търсене на естетико-художествените нагласи и творческо вдъхновение. Обединяващ елемент между двамата художници е акцентиране на  натурни форми с богата колоритна палитра, но също така и връзката между натура и абстракция.

 И двамата художници са последователи на Европейския модернизъм.

Сидней Калдерон завършва Националната академия за изящни изкуства в гр. Ла Пас, столицата на Боливия. Повлиява се от културните традиции на Аржентина, Куба, Мексико, Перу, Чили, Венецуела, Испания и Италия.

Още от началото на своите творчески търсения художникът е заинтригуван от мито-фолклорните представи на своя народ, както и от старите традиции на Латинска Америка. Прекланя се пред красотата на природата и я свързва в платната си с мистиката, стари регенди и латиноамериканските танци. Авторът представя изложби на три континента. Негови творби са притежание на частни колекции в Мексико, Аржентина, Боливия, Венецуела, САЩ, Италия, Испания, Германия и България. В периода 1988 – 2006 г. работи и живее в Италия. Впечатлен от красотата и природата на България, той решава да измести ателието си в София, където понастоящем живее и твори.

Росен Марковски е роден 1964 г. в Троян. Завършва Художественото училище по приложни изкуства в своя роден град, а след което учи в Националната художествена академия в София. Неговите творби са израз на дългогодишен творчески експеримент и изграждане на оригинален авторски стил. Росен Марковски е китарист в няколко рок банди от средата на 90-те до днес, автор е на филми, пише стихотворения и разкази, които са част от вдъновението, в процеса на изграждане на живописта.  

Заедно с Мартин Карбовски основава интелектуалната група „Балкански хуманисти”. В творческата си биография има над 50 самостоятелни изложби в България, Италия, Германия, Франция, Норвегия, Чехия, Унгария, множество картини в частни колекции в Европа и САЩ, както и участия в общи изложби, групови проекти и пърформанси.

Изложбата ще продължи до 6 март.