Среща-разговор с Неда Антонова и представяне на книгите „Първият след Бога“ и „Баладата“ще се състои в Ловеч. Срещата е  на 15 февруари (сряда) 2023 г. от17.30 ч. в регионална библиотека „Проф.Беню Цонев“.

Неда Антонова е автор на повече от двайсет романа, по-голямата част от тях сюжетно свързани със събития от българската история.

На особен читателски интерес се радва трилогията „Възкресените“: „Царица Елеонора Българска“, „Неговата любима. Ботев и Венета – баладата на века“, „Съвършената. Преподобна Стойна – неканоничната светица“, а също романът „Безмълвие. Греховната младост на Паисий Хилендарски“. Нейната изследователска работа е свързана с часове, прекарани в четене на архиви, спомени, в издирване и срещи с наследници. Успява по неповторим начин да съчетае разкриването на историческото повествование чрез похватите на литературата и така помага на читателя да съпреживее историята, да провокира мисли върху поставените проблеми, да си зададе въпроси, които са свързани и с нашия съвременен живот, да търси промяната у себе си и път към духовността.


Нейни книги са преведени на френски, руски, чешки и полски. Неда Антонова е единствената жена, удостоена с литературната награда „Златен меч“.