Общо 8 пощенски станции в Ловешка област приемат годишни данъчни декларации за доходи, изплатени на физически лица, съобщават от офиса на НАП в Ловеч. До момента 9 клиенти са подали декларациите си по този начин в пощенския клон в гр. Тетевен. Всичките те са за ползване на данъчни облекчения – една е за данъчното облекчение за лица с  50 и над 50 на сто намалена работоспособност и 8 за данъчното облекчение за деца.

Годишни декларации за облагане на доходите могат да се подават в централните пощенски клонове в Ловеч, Троян, Тетевен, Луковит и Априлци, както и в пощенските станции в Летница, Угърчин и Ябланица.

Служителите в пощите са обучени как да приемат формулярите и да следят за задължителни данни и подписи на подателя, банкова сметка – при необходимост от възстановяване на надвнесен данък, задължителни приложения, в зависимост от вида изплатен доход, приложени документи и допълнителни декларации за ползване на дадено облекчение. С подаването на годишна данъчна декларация в пощенски клон веднага се получава входящ номер и не се плаща никаква такса, за разлика от изпратените формуляри с обратна разписка. По този начин се спестяват и транспортни разходи до областния център.

Ползването на е-услугата на приходната агенция за подаване на декларации с ПИК или електронен подпис (КЕП) е другият лесен и безплатен начин за подаване на годишната декларация за облагане на доходите. В началото на март 2023 г., след подаването на данните от работодатели и платци на доходи, ще бъде пусната и е-услугата за достъп до предварително попълнената декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП. В нея ще бъдат вписани автоматично данни за получени през 2022 г. доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и други. Подателят само ще трябва да провери данните и ако е необходимо да направи съответните корекции, а всички изчисления ще се извършат автоматично.

До момента в Ловешкия офис на приходната агенция са постъпили близо 1000 декларации, от които 9 са подадени в пощенски клон, 25 чрез лицензиран пощенски оператор с обратна разписка, 136 по електронен път, като от тях 11 с електронен подпис и 125 с ПИК, а останалите малко над 800 декларации са подадени лично в офиса. Преобладаващата част от подадените декларации са за ползване на данъчното облекчение за деца. Това е и причината на този етап клиентите на офиса да предпочитат личното подаване, при което получават указания и помощ при попълване на декларацията.

От офиса на НАП в Ловеч напомнят отново, че срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък върху общата годишна данъчна основа тази година е 2 май, първият работен ден след 30 април.

 Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи в сайта на приходната агенция: www.nap.bg и на телефоните на Информационния център на НАП: 0700 18 700 или 02/9859 6801 на цена, според тарифите на съответния оператор.