Публичните изпълнители от офиса на Националната агенция за приходите в Ловеч събраха над 2,3 млн. лева просрочени задължения от получателите на обществен ресурс за 2022 г. с помощта на информационна система „РМС Плащания“. Малко повече от 1,7 млн. лв. са внесени след наложен запор, а приблизително 600 хил. лв. са платени доброволно.


Приходната агенция получава регулярно информация чрез автоматизираната информационна система „РМС Плащания“, която дава възможност на министерства, агенции, общини и други ведомства да извършват проверка за задължения на техни контрагенти към НАП и Агенция „Митници“.

С помощта на софтуера, плащанията на бенефициенти по договори за обществени поръчки и по проекти по оперативни програми от Европейски фондове се извършват само след потвърждение, че получателите на обществен ресурс нямат публични задължения.

В случаите на непогасени задължения, публичните изпълнители на НАП налагат своевременно обезпечителни мерки върху вземанията по съответните сключени договори.

Така цялата или част от сумата на обществения ресурс може да се използва за погасяване дълговете на задължените лица към бюджета. Прилагането на този модел е оценен на международна среща, организирана от Вътрешноевропейската организация на данъчните администрации (ЙОТА) през април 2016 г., като много успешен и иновативен.