Общинският съвет в Ловеч ще разгледа на предстоящото си януарско заседание предложение за споделяне на услуга „Превод на български жестов език при административно обслужване на глухи и сляпо-глухи лица от общинската администрация“.

Предложението е на кмета на Корнелия Маринова.

Преди две години Народното събрание прие Закон за българския жестов език (ЗБЖЕ).

 Той е признат за самостоятелен, естествен, със своя собствена граматика, и отстоява правото на глухите хора да съхраняват езика, културата и идентичността си. Законът създава условия за премахването на ограничения при общуването на глухите и сляпо-глухите лица и при използването и достъпа до информация чрез българския жестов език. Техните права се гарантират по начин, който осигурява независимост, равнопоставеност и достъпност в обществения живот.

Съгласно разпоредба на закона държавните институции и органите на местното самоуправление са длъжни да осигуряват превод на български жестов език извън осигурения лимит при:

1. заявяване и/или получаване на административно обслужване от органите на изпълнителната власт и на местното самоуправление;

2. провеждането на мероприятия, организирани от тях, с участие на лица с увреден слух и на сляпо-глухи, когато лицата предварително са поискали такъв.

Съобразно §7 от същия Закон, ръководителите на административните структури в системата на изпълнителната власт и кметовете на общините следва да създадат условия за извършването на административно обслужване на глухите и сляпо-глухите лица.  Така, че въпросът за административното обслужване на тези хора е на дневен ред за всички общини в България, предвид кратките срокове до влизане в сила на разпоредбата на въпросния параграф.

Междувременно на 24 ноември 2022 г. на заседанието на Постоянната комисия по административно обслужване и общинска администрация към НСОРБ, в което участие взеха над 90 общини, беше разгледана възможността за осъществяване на общинско сътрудничество посредством споделена услуга по осигуряване на административно обслужване на глухи и сляпо-глухи лица от страна на Столична община, която реализира проект в партньорство с Фондация „Заслушай се“.   На 4 януари 2023 г. в Община Ловеч постъпи предложение от Столична община за обезпечаване на процеса по обслужване на глухите и сляпо-глухите граждани, чрез въвеждането на споделена услуга.

Сега предстои Общинският съвет да даде съгласие  кметът да подпише споразумение за сътрудничество със Столична община за изпълнение на споделена услуга „Превод на български жестов език при административно обслужване на глухи и сляпо-глухи лица от общинската администрация“,  регламентирана в чл. 24, т. 1 от ЗБЖЕ, с цел създаване на условия за извършване на административно обслужване на глухите и сляпо-глухите лица чрез осигуряване на превод на български жестов език при заявяване и/или получаване на административно обслужване на територията на Община Ловеч. Наред с това Общинският съвет трябва да одобри Проект на споразумение за общинско сътрудничество за изпълнение на въпросната споделена услуга.