На 16 октомври в с. Голям извор се проведе първото издание на Празника на хляба, имащо за цел да съхрани и възроди местните традиции и обичаи. Събитието бе организирано от кметство с. Голям извор и НЧ „Найден Григоров 1900“, със съдействието на Община Тетевен, като бяха спазени всички регламентирани противоепидемични мерки.

Програмата започна в църквата на селото със Света архиерейска литургия от Негово високо преосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, след което бе извършено освещаване на битов навес, намиращ се в музеен комплекс „Школото“.

Навесът е построен по проект „Създаване на зона за отдих в село Голям извор, община Тетевен” чрез националната кампания „Чиста околна среда – 2021“, на тема „Обичам природата – и аз участвам“. Конкурсът се организиран от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към МОСВ.

Проектът включваше почистване на терена зад църквата „Св. Възнесение Господне“, изграждане на навес с дървена конструкция с автентична каменна настилка и орнаментика, в духа на съседните сгради, засаждане на храсти и цветя в пространството около навеса – с доброволен труд и дарения от жителите на с. Голям извор.

Проектът е на стойност близо 10 хил. лв. и цели подобряване на екологичната обстановка в селото, създаване на по-приятна и облагородена физическа среда. С реализирането му се създават условия за по-добро оползотворяване свободното време на жителите и гостите на селото чрез провеждане на традиционни празници и чествания, фолклорни обичаи, беседи и т.н.

Искам да благодаря на кмета на селото г-н Илиян Маринов за отличната ни съвместна работа, която доведе до реализацията на още един успешен проект в селото, каза кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева при откриването на съоръжението.

Жителите на село Голям извор подкрепяха идеята за настоящия проект от самото начало, а тяхното желание за включване в реализирането на дейностите бе предпоставка за успешното му завършване. Затова изказвам своята признателност към всички, приели тази задача като лична цел и помогнали за нейното осъществяване, каза още д-р Бояджиева.

След освещаването на навеса за отдих се проведе и Кулинарната изложба на хлебни изделия, която бе открита от кмета на селото Илиян Маринов. На изложбата местните хора демонстрираха своето майсторство в приготвянето на тестени изделия, по традиционни рецепти. Със свои кулинарни ястия се включиха близо 15 участници, които получиха грамоти и подаръци за показаните умения, творчество и креативност.

С хляба започва и свършва човешкия живот – така ни учат българските народни традиции и вярвания. По-ценно и по-важно от него няма, затова хлябът заема основно място на трапезата ни – и в делник, и в празник, отбеляза д-р Бояджиева, по време на изложението. Тя подчерта, че днешното събитие се е вписало съвсем естествено в Културния календар на Общината, защото идеята му стои близко до народната почит към насъщния и предава на поколенията след нас вековното преклонение на народа ни пред хляба.

На събитията присъстваха още: председателят на ОбС – Тетевен – Мария Стойчева, общински съветници, народните представители от 46-то Народно събрание – Николай Нанков и Младен Маринов, жители и гости на селото.