По повод рождения ден  на българския патриарх Неофит – 15 октомври, кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова изпрати поздравителен адрес. В посланието до Негово  светейшество – патриарх  български и митрополит софийски, се подчертава:

„Във Ваше лице миряните намират духовен пастир и наставник, чието сърце живее с грижа за утвърждаване на православната вяра и съхранението на многовековното историческо съкровище. Знайно е, че през времето църквата е играла важна роля в опазването на нашето богато културно и историческо наследство, с което днес се слави държавата. Под Ваше ръководство тази мисия продължава. Църквата искрено се грижи за укрепването на семейните ценности и възпитанието на подрастващото поколение.“

Посланието завършва с пожелания за крепко здраве, още дълги години духовна дейност и всеотдайна служба в името на вярата.

Патриарх Неофит отбелязва 76-ата си годишнина в уединение и молитва.

Той е роден в София на 15 октомври 1945 г. със светското име Симеон Николов Димитров в работническо, безпартийно и силно религиозно семейство. Подстриган е за монах на 3 август 1975 г. в Троянския манастир. След кончината на патриарх Максим, на 24 февруари 2013 г.  Неофит е избран за патриарх на БПЦ.

Община Ловеч, пресцентър

15.10.2021 г.