Съвременната данъчна администрация в България стана на 30 години. В момента в НАП работят около 8000 служители, от които 400 са с непрекъснат 30-годишен трудов стаж. В офиса на агенцията в град Ловеч има 5 такива служители: Иваничка Тошева–началник отдел „Услуги за клиенти“, Боряна Борисова–Главен инспектор по приходите, Димитрина Минкова–инспектор по приходите, Надка Марковска–инспектор по приходите и Веселин Игнатов-Старши експерт.

Като жест на внимание и признателност към проявените от тях всеотдайност към професията, трудолюбие и честност, директора на офиса г-н Валентин Вълков връчи на юбилярите благодарствени поздравителни адреси от името на изпълнителния директор на НАП  г-н Румен Спецов. Предвид епидемиологичната обстановка, събитието се проведе във минимизиран официален формат, в присъствието на целия ръководен екип на офиса, който засвидетелства своето уважение към дългогодишните си колеги. 

Данъчната администрация в България се създава на 11 октомври 1991 година с Постановление на Министерски съвет № 200, когато тя е обособена като самостоятелна структура с новосъздадени териториални данъчни управления, данъчни служби и бюра. През м. юли 1993 г. се приемат устройственият и процесуалният закон – Закон за данъчната администрация и Закон за данъчното производство. От 01.01.2000 г. тези закони са заменени от Данъчния процесуален кодекс, който въвежда функционална структура на данъчната администрация. Март 2000 г. стартира Проект за изграждане на Национална агенция за приходите (НАП) съгласно взето решение на българското правителство от октомври 1999 г. за интегриране на функциите на данъчната администрация (ДА) и функциите по събиране на осигурителни вноски на Националния осигурителен институт (НОИ). През юни 2000 г. Министерският съвет приема Концепцията за изграждане на НАП. През ноември 2002 г. Народното събрание приема Закон за Националната агенция за приходите (ЗНАП) и се създава Централно управление (ЦУ), отговорно за по–нататъшното реализиране на проекта. През май 2004 г. е одобрен от Управителния съвет на Агенцията Стратегически план на НАП за периода 2004 – 2008 г. В Стратегическия план са декларирани визията, мисията, принципите и споделените ценности, от които се ръководи организацията и стратегическите цели. През 2005 г. приключва започналата през 2004 г. централизацията на дейностите по администриране на републикански данъци на ниво териториални дирекции и предоставяне администрирането на местните данъци и такси на общините. Подготвена е интеграцията на функция „Събиране” на НОИ с данъчната администрация като дейностите, свързани с приходната част от дейността на НОИ са отделени в обособено звено. Приет е нов Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, в сила от 01.01.2006 г.

Така през годините приходната администрация претърпява редица реорганизации на структури и процеси, за да се превърне от институция, която налага санкции, в партньор на гражданите и бизнеса, като улеснява доброволното изпълнение на техните данъчно-осигурителни задължения и събира приходи в хазната.

А връчените поздравителните адреси с думите на изпълнителния директор на приходната агенция г-н Румен Спецов, в които се казва: „За 30 години данъчната администрация се превърна в една от водещите български институции, с огромна роля за държавния бюджет и надежден партньор на останалите администрации, бизнеса и гражданите. Тази годишнина е повод за гордост, но и стимул да продължим да поддържаме високите критерии и да се справяме с трудностите и възникналите предизвикателства, като прилагаме своите знания, умения и нови добри практики. Досегашните успехи на НАП ни задължават да бъдем винаги една крачка пред всички останали. Да бъдем винаги на ниво и да не се отпускаме“ мотивират целия екип на офиса към всеотдайна работа.