160 деца отпразнуваха заедно Великден в катедралния храм „Света Троица“

160 деца отпразнуваха заедно Великден в катедралния храм „Света Троица“

17.04.14_яйца_намазване160 деца от Ловеч отпразнуваха днес в катедралния храм „Света Троица” заедно със своите учители и родители Великден. Така те се включиха в организирания от община Ловеч и Ловчанска митрополия детски празник „Хубав ден, Великден”. Малчуганите боядисаха близо 400 яйца днес на Велики четвъртък. Преди това със свещеноиконом Любомир Казашки, преподавател по СИП „Религия”, си припомниха религиозния аспект на празника Възкресение Христово. Те произнесоха поздрава „Христос воскресе! Воистина воскресе”, с който християните по цял свят се поздравяват 40 дни след Великден – до Възнесение Господне (Спасовден), на български, гръцки и английски. Детският църковен хор с ръководител Милена Дафинина поздрави всички, изпълнявайки молитвата „Отче наш”. Ученици от Детския православен театър при Общинския детски комплекс с ръководител Наталия Хумбаджиева представиха художествено-музикална композиция, посветена на най-светлия празник.
И деца, и възрастни получиха дар от Ловчанския митрополит Гавриил – икона на Възкресение Христово с неговия подпис, и детския вестник „Християнче”. Дядо Владика пожела на всички да получат Божията милост, да бъдат здрави и щастливи през цялата година.
Детският празник „Хубав ден, Великден“ се проведе в изпълнение на Програмата за популяризиране на православието в община Ловеч 2013-2015 г. Първото му издание бе миналата година. В тазгодишното участваха деца от СОУ „Тодор Кирков“, ОУ „Христо Никифоров“, СОУ „Св. Климент Охридски“, ОУ „Проф. Димитър Димов“ и ОУ „Васил Левски“.
Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица и първият преди празника ВъзкресениеХристово, в който според традицията се боядисват яйца. Първото яйце трябва да бъде червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.
На Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага също червено яйце.
Боядисаните днес яйца в катедралния храм „Света Троица“ ще бъдат предоставени на всяко участвало в празника дете.
Тази вечер Ловчанският митрополит Гавриил ще оглави богослужение, на което се четат 12 евангелия. Предвижда се службата да започне в 19 ч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.