Ще тръгне ли атракционното влакче в Ловеч ?

Ще тръгне ли атракционното влакче в Ловеч ?

Наредба за изменение и допълнение в Наредба № 2 за организацията и безопасността на движението, дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците на територията на община Ловеч внася в общинския съвет кметът Минчо Казанджиев. С промяната се урежда регистрационният режим на атракционното влакче (локомотив с два вагона), доставено по проекта „Подкрепа за развитие на туристическите атракции в община Ловеч“, за да се движи то по пътищата, отворени за обществено ползване. Влакчето ще е свързващ елемент на атракциите старата градска баня „Дели Хамам“ и Ловешката крепост.

Тъй като няма приет закон или подзаконов нормативен акт за регистриране на подобни бавнодвижещи се превозни средства, се предлага промяната в Наредба № 2, според която на този тип превозни средства ще може да се предоставят регистрационни табели от общината. И бавнодвижещи се пътни превозни средства се допускат за движение, след като бъдат регистрирани в общината въз основа на писмено заявление от собственика до кмета. Длъжностно лице, определено със заповед на кмета, извършва регистрацията и вписва данните за собственика и за бавнодвижещото се ППС в регистър по образец. На собственика се издава регистрационен талон. Регистрационният номер се изписва върху табела и се закрепя отпред и отзад на превозното средство. За номера и табелите се заплаща цена, включваща действително извършените материални разходи по изработването им. Когато бавнодвижещото се ППС представлява състав от ППС, на регистрация подлежи заедно целият състав.
Бавнодвижещите се ППС се движат по маршрут, определен със заповед на кмета на общината, съгласуван със сектор „Пътна полиция“ при областната дирекция на МВР – Ловеч.
По смисъла на наредбата бавнодвижещо се пътно превозно средство е пътно превозно средство, което по конструктивни причини не може да се движи със скорост, по-висока от 30 км/час. Към бавнодвижещи се ППС се приравняват и тези, които по характера на превозвания от тях товар не могат да се движат със скорост, по-висока от 30 км/час.
Тези изменения и допълнения на Наредба № 2 – нов раздел XII „Движение на бавнодвижещи се пътни превозни средства“ и нов параграф 4а в допълнителните разпоредби, ще бъдат обсъдени на заседанията днес на постоянните комисии по устройство на територията, комунални дейности и околна среда и по правно-нормативни въпроси.

*Снимката е илюстративна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *