Чешка фирма за производство на самолети проявява инвестиционен интерес към бившето селскостопанско летище в Баховица. Дружеството произвежда 4 и 6-местни едномоторни самолети и идеята е те да сглобяват край ловешкото село. Това съобщи Преслав Георгиев, директор на областната дирекция „Земеделие“. По думите му, представители на фирмата са посетили службата, за да установят собствеността на земята, на която се намира съоръжението. Вече са получили и копие от скица на терена.
Летището е било собственост на бившето ТКЗС в Баховица. След неговото ликвидиране земята става държавна собственост, а намиращите се там навеси, бензиностнция и др. постройки остават собственост на местната кооперация, обясни Преслав Георгиев. Той смята, че съществува голяма вероятност представителите на чешката фирма и ръководството на кооперацията да се споразумеят, защото полетите, които ползват земеделците от Баховица са периодични и с наемна техника. Чехите на този етап извършвали само проучвания. Те държали теренът, който ще ползват, да е в район, като Ловешкия – с туристически потенциал, и да имат база, върху която да могат да развиват дейността си. Самолетите, които те произвеждат, се използват предимно за туристически и бизнес полети.
Цялата площ на летището е около 130 дка и представлява бетонна писта и черен път за рулиране. Всичко е поддържано в много добро състояние, каза още Преслав Георгиев.