„ЧЕЗ Разпределение България” приключи подмяната на 70 кабела 10 кV и 20 кV с обща дължина 90 км от подстанция „Красно село” в София. Работата по обекта започна на 20 април, а цялостното му изпълнение възлиза на 1,8 млн. лева. Благодарение на инвестицията компанията възстанови сигурността на електрозахранването на около 50 000 домакинства от кварталите „Гоце Делчев”, „Борово”, „Бели брези”, „Бъкстон”, „Манастирски ливади”, както и на ключови обществени сгради, сред които МБАЛ „Света София“ и сградата на Военното контраразузнаване.

Полагането на новите кабели от подстанция „Красно село” се наложи, тъй като старите бяха непоправимо увредени вследствие на престъпни посегателства. Средствата за възстановяване на щетите от престъпления от подобен характер се отделят от одобрената инвестиционна програма на ЧЕЗ.

„Ние сме компания, която доставя жизненоважна услуга, и наш дълг е да гарантираме сигурността и комфорта на клиентите си. Често пъти деянията на нарушителите причиняват значителни щети и неудобства за гражданите. Ето защо призоваваме за нетърпимост от страна на цялото общество към този проблем”, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

От началото на 2012 г. до момента компанията е инвестирала 2,6 млн. лева за отстраняване на последствията от кражби и посегателства на съоръжения от електропреносната мрежа. Тази сума надхвърля разходите на дружеството за покриване на щетите за цялата минала година. При нормални обстоятелства тези средства биха могли да бъдат вложени в реновиране и модернизация на електроразпределителната мрежа и за подобряване на услугите за клиентите.

Статистиката показва, че през последните шест години (2005-2011 г.) клиентите на ЧЕЗ са ощетени с над 30 млн. лева заради кражби и посегателства над съоръжения по мрежата на компанията. ЧЕЗ напомня на своите клиенти, че могат да подават сигнали за злоупотреби на имейл адрес ntz@cez.bg, в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия 0700 10 010.