Учениците от 11-ти и 12-ти класове в град Павликени заеха местата на кмета, председателя на Общинския съвет, общински съветници и експерти в общинската администрация за един ден. Денят на ученическото местно самоуправление е традиционният начин, по който Община Павликени отбелязва 12 октомври – денят на българската община и местното самоуправление.

Младият кмет за един ден беше Ростислав Любенов. Той е в дванайсти клас в паралелка с профил „Механизация на селското стопанство“ в ПГАТ „Цанко Церковски“.

Председателят на Общинския съвет беше Радостина Найденова, дванайсетокласник от СУ „Бачо Киро“. Двете училища излъчиха и заместник-кметове. Млади хора застанаха на местата на секретаря на Общината, директорите на дирекциите „Устройство на територията и строителство“ и „Бюджет и финанси“ и отделите „Хуманитарни дейности“, „Регионално развитие“, „Общинска собственост“, „Счетоводство“ и „Правно обслужване“, еколога на общината, инспектора и лесничея.

Ученици заеха местата и на 21 общински съветници.

През целия ден учениците придружаваха титулярите на длъжностите си в ежедневната им работа. Те посетиха обекти, които се изграждат или рехабилитират в момента, наблюдаваха работата на различни звена в Общината, запознаха се с електронните системи за работа на администрацията. В хода на работния ден те научиха за взаимодействието между различните власти, за отношенията между местната и централната власт, както и за начините да бъдат активни граждани на местно ниво.

Младият кмет Ростислав Любенов заедно с инж. Емануил Манолов направиха проверка как напредва рехабилитацията на улица „Ловец“ в Павликени. Те инспектираха и Приюта за безстопанствени кучета. Двамата градоначалници посетиха и Комплекса за социални услуги, където ученикът се запозна с богатото портфолио от дейности в подкрепа на общността.

Младите експерти участваха и в редовната оперативка, където младият кмет провери напредъка в работата на връстниците си и им постави задачи.

През деня бяха проведени заседания и на четири постоянни комисии в Общинския съвет, които разгледаха реални казуси от изминалите сесии – така на практика научиха как се одобрява меморандум между две общини, как се извършва разпореждане с общинска собственост и как се одобряват наредби в общината.

Тържествено заседание на Ученически общински съвет увенча деня. В ролята на общински съветници влязоха ученици от двете гимназии. Те приеха своя дневен ред и чуха официалните слова на младия кмет и младия председател на Общинския съвет.

 „Местното самоуправление повече от 140 години е властта, която се намира най-близо до хората. Вашата подкрепа, съпричастност и всеотдайност са в основата на общото благополучие. Бъдете отговорни и последователни в действията си“, обърна се към общинска администрация младият председател на ОбС Радостина Найденова.

 „Чрез отбелязването на Деня на българската община Община Павликени показва, че проявява интерес към младите хора, които са бъдещето. За нас, младите хора, възможността да посетим работните Ви места и да видим част от работата Ви, е опит, който ще ни послужи вбъдеще. Разбрахме, че за успеха на обществото са нужни добри взаимоотношения между граждани и администрация. Така Павликени ще бъде по-добро място за живеене“, каза младият кмет Ростислав Любенов.

Към учениците се обърнаха и титулярите на ръководните длъжности в общината.

Кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов благодари на всички участници в Деня на ученическото местно самоуправление. „Този ден винаги е специален и замисълът му е изключително важен за община Павликени, защото Ви предоставяме възможността да влезете в ролята на хората, които всеки ден работят за благото на нашия град и община“, каза градоначалникът. „Тази инициатива е важна за Вас самите, защото Вие сте бъдещето на Павликени. Вашите идеи, мечти и усилия са това, което ще оформи нашата общност в бъдеще. Ние, от местната власт, сме тук, за да Ви вдъхновим и да Ви покажем, че всяко едно решение, всяка една инициатива, която предприемаме, има директен ефект върху живота на нашите съграждани“, допълни кметът.

Председателят на Общинския съвет д-р Венцислав Георгиев подчерта значимостта на инициативата. „Нелека е задачата да се справите за един ден с работата на кмета, на председателя на Общинския съвет, общинските съветници и администрацията. Благодаря Ви за положеното старание и за това, че ни дадохте надежда за утрешния ден. Надявам се след няколко години отново да се срещнем в тази сграда, защото Община Павликени има нужда от Вашия младежки дух, талант и потенциал“, каза председателят.

Двете гимназии получиха сертификати за участието на техни ученици в инициативата.

Денят на ученическото местно самоуправление завърши с обща снимка на участниците и обещанието диалогът между местната власт и младите хора да продължи.