Над 30 населени места от цялата страна събират разделно чрез специални арт инсталации

Град Тетевен стана част от националната кампания “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!’ и по този начин се присъединява към семейството на Градовете #БезОтпадъци, обединени от дългосрочната програмата на сдружение BG Бъди активен – Място България. Тетевен е поредният град, които монтира креативната арт инсталация за събиране на пластмасови бутилки, наречена „Шишеяд“ .

Инсталацията e поставена на централния площад „Сава Младенов“, а с поставянето й, местната Община слага акцент върху темата за разделното събиране на отпадъци и отправят призив към хората, да обръщат внимание към обкръжаваща ги среда. “Искаме да осигурим по-добри условия за разделно събиране и рециклиране на отпадъци от пластмасови бутилки”, казва д-р Мадлена Бояджиева – кмет Община Тетевен.

“Атрактивният вид на инсталацията, безспорно ще привлече децата към активното събиране на пластмасови бутилки, което ще има дългосрочен ефект за формиране на екологична култура и съзнание, свързано с опазване на околната среда. Включването на Община Тетевен в кампанията ще доведе до промяна в отношението към чистотата в град Тетевен”, подчерта кметът.

Местен партньор на кампанията е „Розмари Консулт 2015“ ЕООД, гр. Тетевен, които ще осигурят регулярното събиране на събраното количество и предаването му за рециклиране.

Припомняме, че само за година, през 2022-ра, кампанията “Шишеяд в твоя град” събра 11 214 кг разделно събрани пластмасови бутилки до 3 литра от разположените 57 инсталации в 27 населени места. А до сега, от своето начало през 2019-та, кампанията е събрала над 80 000 кг разделно събрани отпадъци. През 2023-та, координаторите от BG Бъди активен ще насочат своите усилия към превъзпитание и информиране на населението за негативите от отпадъчните действия.

“През тази година ще продължаваме да повишаваме информираността на обществото относно смисъла и ползите от рециклирането чрез множество образователни дейности, практически съвети и показване на положителния ефект от чистата градска среда.”, казва Ласка Ненова, основател на сдружение BG Бъди активен.

Сдружението работи за повишаване нивата на рециклиране, а едно от задължителните неща за това е да има достатъчно съдове за разделно събиране, които да могат да се използват от гражданите. За това голяма част от кампаниите на BG Бъди активен са в посока застъпничество и работа с общини, в посока осигуряване на достъпна инфраструктура.

„Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“ е кампания на сдружение BG Бъди активен, която се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола.