Песента “Summertime” /“Лятно време”/ в изпълнение на акордеон звуча за културния аташе към посолството на САЩ у нас Ричард Дамстра по време на посещението му в ловешкото село Александрово на 10 юли. Музикантът Нааби Али изсвири известното парче на Гершуин в съчетание с китка български хора и ръченици. Виртуозният акордеонист напомни, че авторът на най-популярното джазпарче е евреин, но винаги се е гордял да го наричат „големия американски композитор “.
Ричард Дамстра бе гост на Александрово по покана на ловешкото сдружение „Приятели на Америка“. Той бе посрещнат в селото от кмета Мариета Ангелова и председателя на Общинския съвет в Ловеч Корнелия Маринова. От тях научи, че селото е около 2000 жители, но мнозина търсят хляба си в чужбина. Работят мелница, пункт за изкупуване на билки и арендатори, които обработват нивите, но зимата е труден период за всички.
В салона на местното читалище на перфектен български Ричард Дамстра говори за влиянието на Декларацията за независимост на Съединените щати за гражданските права и правата на малцинствата в страните от Европа.
По думите на американския дипломат едно от най-известните изречения на английски език е, че всички хора са равни и имат неотменни права на живот, свобода и стремеж за щастие. Тези думи от Декларацията за независимостта не са просто лист хартия, а принцип, според който всяко човешко същество по рождение има права и правителството трябва да уважава тези права, каза дипломатът. Според Дамстра тези думи са и основа на американската гражданска религия. Възприемат се от американците като идеал и върховна ценност. Дипломатът призна, че невинаги самите американци са на висотата на тези думи и в историята на страната има примери за това /като допускането на робството и войната срещу афроамериканците/. „Ние никога няма да сме съвършени, но винаги може да сме по-добри. Ценностите от Декларацията за независимостта са вдъхновение за хората от цял свят“, каза още културният аташе. Според Дамстра управление, което не успее да подкрепи хората и техните неизменни права, губи легитимност в очите на същите тези хора.
Хората от селото се поинтересуваха как американецът вижда нашата действителност и попитаха как да се справим с кризата и безработицата. Дипломатът разказа, че е работил в Казахстан и Украйна преди да дойде в България през септември миналата година и че според него страната ни е по-развита, а хората – по-отворени. Той посочи, че са важни чуждите инвестиции и американският посланик води политика на популяризиране на страната ни като добро място за инвестиции.
Секретарят на читалището Теменужка Маринова разказа историята на читалището, което е градено преди 116 години с доброволен труд на хората от селото. Музикални поздрави към госта отправиха вокалните групи „Пламък“ и „Настроение“.
Американският гост разгледа центъра на селото, снима се пред паметника на загиналите във войните и с удоволствие разбра, че английският език е предпочитан от младите хора в местното училище.

Културният аташе на американското посолство у нас Ричард Дамстра стигна и до моста за Деветашката пещера, но не успя да посети уникалната природна забележителност поради забраната заради размножителния период на прилепите. Дипломатът обаче се зарече да дойде след 31 юли, когато пещерата е достъпна за туристи.
Жанина Илиева