Три училища в община Ловеч да бъдат включени в актуализирания списък на средищните училища. Това реши днес общинският съвет по предложение на кмета на Ловеч Минчо Казанджиев. Училищата са СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – с. Александрово, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Ловеч, и СОУ „Панайот Пипков” – Ловеч. И трите са утвърждавани като средищни с решения на общинския съвет четирикратно – от 2008 г. до 2011 г., и са включвани в списъците на средищните училища в Република България.През този период община Ловеч направи необходимото за създаване на максимално благоприятни условия за обучение и живот на учениците в тях, коментира Казанджиев. Извършени са ремонт и преоборудване на сградния фонд, осигурени са автобуси за превоз на учениците, създадени са условия за целодневна организация на учебния процес, осигурени е столово хранене, както и общежитие.
В СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – с. Александрово, след оптимизацията на общинската училищна мрежа се обучават ученици от още 6 села, в които няма училища – Чавдарци, Владиня, Дренов, Дойренци, Крушуна и Слатина. В момента там учат 38 ученици до 16-годишна възраст и 6 над 16-годишна възраст.
В ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Ловеч, учат 104 ученици от Хлевене, Казачево, Абланица, Българене, кв. Продимчец, „Плевенски път”, Скобелево, Къкрина, Катунец, Каленик, Драгана и Радювене.
Учениците от закритите училища в Баховица, Дойренци, Славяни, Слатина, Лисец и Радювене учат в СОУ „Панайот Пипков”. За тази учебна година те са 125, общо учениците в училището са 189.
Според постановление на Министерския съвет средищно е държавно или общинско училище, което се намира в най-близкото населено място на територията на общината или на съседна община и където се обучават най-малко 10 ученици до 16-годишна възраст от населените места, в които няма училище.
Общинският съвет днес прие и другото предложение на кмета Минчо Казанджиев – ОУ „Васил Левски” – с. Малиново, да остане в списъка на защитените училища. Това е ставало досега три пъти и така е осигурено допълнително финансиране през 2010 г. , 2011 г. и 2012 г.
Защитено е училището, което, ако бъде закрито, поне 10 ученици в задължителна училищна възраст ще пътуват на не по-малко от 20 км по наличната пътна мрежа до най-близкото друго държавно или общинско училище, е разписано пак в постановление на Министерския съвет. Разстоянието от с. Малиново до най-близкото средищно училище в община Ловеч след оптимизирането на училищната мрежа през 2008 г. е 26 км, посочи в предложението си кметът. Ако децата пътуват по първокласния път София – Варна до Ловеч има пък пряка опасност за живота им, е друг мотив на Казанджиев. На трето място, по-голямата част от родителите на учениците са безработни и са в тежко финансово състояние, което поставя децата в неравностойно положение спрямо връстниците им в евентуалните приемащи училища. Закриването на ОУ „Васил Левски” крие рискове от засилване на емигрантския поток и обезлюдяване на селото.
В училището в момента се обучават 38 ученици, всички с адресна регистрация в Малиново, те са в задължителната училищна възраст.
Съветниците приеха това предложение на кмета с 26 гласа „за”, без „против” и „въздържали се”. Пак така те гласуваха и предложението му за средищните училища.
Въпреки че сега всички се обединяваме и гласуваме „за”, трябва да помислим по-нататък за политиката си спрямо тези деца, коментира по време на дебатите зам.-председателят на общинския съвет Иво Райнов. Той обяви, че с подобни актове съветниците дискриминират децата от Малиново спрямо останалите. Създаваме им същите условия като на другите ученици и те нямат амбицията да учат, няма дете от защитеното училище, което да е продължило образованието си в Езиковата гимназия или в Математическата, каза още той.
С днешните си решения общинският съвет възложи на кмета на общината да изготви мотивирани предложения до министъра на образованието училищата да останат в актуализирания списък съответно на средищните и защитените училища в страната.