Да разрешат функционирането за учебната 2012/2013 г. на две паралелки с 13 ученици с допустима минимална пълняемост, без нужда от допълнително финансиране. Предложение за това е отправил към общинските съветници кметът на Ловеч Минчо Казанджиев. То ще се гледа в комисиите по бюджет и финанси и по образование, култура, младежта и децата и е по повод мотивираните искания на директорите на две училища за допускане на изключения от минималния брой на учениците в паралелките.
Училищата са СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в с. Александрово и СОУ „Св. Климент Охридски” в Ловеч. В първото искането е за паралелката в 12-и клас по професия „Фермер”, специалност „Земеделец” и то, посочва в предложението си кметът, е допустимо. В последния клас на гимназиалния етап паралелките може да съществуват при минимален брой ученици и за тях не е необходимо допълнително финансиране, се казва в Наредба № 7 за определяне броя на паралелките и групите и броя на учениците и на децата в паралелките и в групите на училищата, детските градини и обслужващите звена. Сред мотивите за това искане са, че паралелката в гимназиален етап е за професионално образование и е единствена в населеното място и в общината, а желанието на учениците е да завършат обучението си в това училище, че самото училище е изразило готовност да участва в допълнителното финансиране със собствени средства, реализирани от стопанисването и управлението на публична общинска собственсто, в размер на 580 лв до края на годината. 70 на сто от учениците в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – с. Александрово, са в неравностойно положение, с тях се работи, за да се задържат от отпадане от училище.
В СОУ „Св. Климент Охридски” – Ловеч, искането е за общообразователна непрофилирана паралелка в 9-и клас с 13 ученици, като за нея директорът не е заявил допълнително финансиране от общината. И това искане според кмета е допустимо, тъй като съгласно Наредба № 7, ако общият брой на учениците в училището в паралелките 9-12 клас надвишава определеният брой до 80 ученици, то допълнителни средства извън определените по единните разходни стандарти се осигуряват по преценка на финансиращия орган, ако това е необходимо.
Общият брой на учениците в тези паралелките тук е 95 ученици, затова директорът на училището счита, че не е необходимо дофинансиране за недостигащия до минималния брой ученици. Пък и съществува възможност за попълване на класа след приключване на септемврийската изпитна сесия. Паралелката е единствената общообразователна непрофилирана в гимназиален етап на средното образование в общината и при евентуално преместване на ученици от други училища в общината или от други общини в община Ловеч единствената възможност за продължаване на обучението в гимназиален етап без приравнителни изпити е точно в тази общообразователна непрофилирана паралелка. Това са мотивите за искането в СОУ „Св. Климент Охридски”.
И за двете мотивирани искания на директорите положителни становища е дал началникът на РИО – Ловеч, Райко Райков.Общинският съвет ще вземе решение на 11 септември на заседанието си.
Пресцентър на общински съвет Ловеч