Три зони за въздействие на интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Ловеч ще трябва да определят общинските съветници. Предложение за това е направил кметът Минчо Казанджиев, ще го гледат преди заседанието на общинския съвет комисиите по правно-нормативни въпроси и по общинска собственост.
Зоните за въздействие се определят в рамките на спечеления от община Ловеч проект по оперативна програма „Регионално развитие” – „Подкрепа за разработка на интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Ловеч”. Кметът предлага те да са три – зона с преобладаващ социален характер, зона с потенциал за икономическо развитие и зона на публични функции с висока обществена значимост.
Първата зона включва в обхвата си ж. к. „Младост”, ж. п. гарата, автогарата, болничния комплекс и жилищната зона, заключена между ж. к. „Младост”, болницата, ул. „Д-р Съйко Съев”, ул. „Княз Имеретински”, ул. „Цачо Шишков” и ул. „Иван Урумов”. Във втората попадат части от Източна и Северна промишлени зони, ограничаващи се на юг от гробищния парк „Стратеш”, Професионалната гимназия по кожарство, облекло и химични технологии „Марийка и Маринчо Караконови”, ул. „Велико Търново”, ж. к. „Здравец”, а на запад, север и изток – от зелени площи, ниви и земеделски земи. Третата зона обхваща централната градска част, заключена между улиците „Тодор Каблешков”, „Търговска”, „Г. С. Раковски”, „Осъмска”, „Димитър Пъшков”, „Ген. Скобелев”, „Инж. П. Иванчев” и „Княз и Имеретински” и парка „Стратеш” (включително зоопарка и гробищния парк), АИР „Вароша”, предвидените в кв. Дръстене спортни терени, Средновековната крепост „Хисаря” и парка „Башбунар”.
Тези предложени зони за въздействие са в резултат на проведени пет публични обсъждания през последната година с граждани в кварталите на Ловеч, с НПО-ата, фирми, браншови организации, се посочва в предложението на кмета. В понеделник, 3 септември, предстои публично обсъждане с всички заинтересовани страни за развитието на града, на което ще бъдат представени зоните и визията за града за следващия програмен период – 2014-2020 г.
Ловеч е един от 36-те града у нас, центрове на агломерационнни ареали, който разработва интегриран план за градско възстановяване и развитие. Този план е съвкупност от свързани във времето и пространството проекти, действия и инвестиционни намерения, които се прилагат в определени градски зони за въздействие.
Зоните за въздействие включват система от взаимосвързани дейности, които целят трайно подобрение на икономическото, материалното, социалното и екологичното положение на градската зона и града като цяло. Изработеният интегриран план ще подпомогне осъществяването на дългосрочната визия за развитието на града чрез реализация на проекти в градски територии в неудовлетворително състояние, с негативни тенденции в развитието и/или с нереализиран потенциал, с привличане и координирано управление на разнородни инвестиции. Съответствието на бъдещите проекти с интегрирания план е задължително условие за финансиране от структурните и кохезионните фондовете на Европейския съюз за периода 2014-2020 г.
Схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ предвижда зоните да бъдат определени от общинския съвет и одобрени от управляващия орган на оперативната програма. Крайният срок за подаване на предложението за определяне на зоните за въздействие в управляващия орган е 23 септември.
Решение за това общинският съвет на Ловеч ще вземе на заседанието си на 11 септември.
Пресцентър на общински съвет Ловеч